20 EVROV VEČ MESEČNO SAMO ZA VRTEC: "Rezerv ni," pravi ajdovski župan

Slovenija

Otroški vrtec Ajdovščina bo po sklepu ajdovskega občinskega sveta zvišal cene programov, predvidoma s 1. aprilom. V povprečju bodo cene višje za 13 odstotkov. Ker dva oddelka vrtca delujeta tudi v Občini Vipava, morajo tak sklep sprejeti še vipavski svetniki, ki imajo to točko na dnevnem redu četrtkove seje občinskega sveta.

Ajdovski župan Tadej Beočanin je povedal, da je bilo zvišanje cen vrtca nujno zaradi vse višjih stroškov. Med temi izstopajo dvig plač zaposlenim in višje cene za ogrevanje in delno tudi hrano, je na seji občinskega sveta povedala ravnateljica ajdovskega vrtca Alenka Močnik.

"Žal rezerv ni. Vemo, da so se spremembe na področju stroškov dela začele že jeseni. S 1. januarjem že običajno višamo minimalno plačo, 1. aprila pa nas čaka povišanje na vseh zaposlitvah. Če se ne sprejme povišanja, bo to pomenilo slabšo kakovost samih programov, čemur ne moremo slediti. In nenazadnje, če ne gremo v povišanje, bo vrtec posloval negativno," je v izjavi po seji povedala Močnikova.

Polna cena v oddelkih prvega starostnega obdobja bo znašala 636 evrov, za drugo starostno obdobje 464 evrov, v kombiniranih oddelkih pa se bo dvignila na 518 evrov. Dvig cen sicer ne bo tolikšen kot ponekod po Sloveniji, saj so jih nazadnje uskladili maja lani.

"Ekonomska cena se bo v povprečju dvignila za 13 odstotkov, to je v skupni ceni za 60 do 65 evrov, kar si delimo občinski proračun in starši. Starši bodo plačali od 6 do 45 evrov več, odvisno od dohodkovnega razreda," je povedal ajdovski župan Beočanin.

Največ staršev je v začetku letošnjega leta plačevalo po 30 odstotkov dejanskih cen vrtca. To pomeni, da se bo staršu, ki ima otroka v jaslih, strošek dvignil za nekaj manj kot 21 evrov. Tistemu, ki ima otroka v drugi starostni skupini, se bo znesek zvišal za 18 evrov, za otroka v kombiniranem oddelku pa za 17 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija