ZAKAJ JE MORALA NAJSTNICA SAMA PRIJAVITI ZDRAVNIKA? Namesto ovadbe, spolno nedotakljivost obravnavali kot kršitev pacientovih pravic

Kronika

Primer 16-letnice, ki je 'prišla v nemilost' svojega zdravnika, še kar pretresa javnost. Potem, ko so ga pred mariborskim sodiščem na prvi stopnji obsodili na 18 mesecev pogojne zaporne kazni, ker je kršil spolno nedotakljivost pacientke, se postavlja predvsem vprašanje, zakaj je moralo dekle samo podati prijavo policiji. Zakaj tega nista storila niti zaščitnica pacientovih pravic niti direktor zdravstvenega doma, ki sta bila z zadevo seznanjena.

Zdravnik Davorin Kolarić je bil prejšnji teden pred mariborskim okrožnim sodiščem obsojen na 18 mesecev pogojne zaporne kazni, ker je zlorabil svoj položaj in zaupanje 16-letne pacientke tako, da je med njeno obravnavo zadovoljeval svoje spolne potrebe. Otipaval jo je po prsih in spolovilu.

Septembra 2016 je dekle dan po pregledu pri Kolariću dogodek zaupala najboljši prijateljici. Z očetom zaradi sramu ni želela govoriti, piše Dnevnik. Poklicala je TOM – telefon za otroke in mladostnike, kjer so ji svetovali, da se obrne na varuha pacientovih pravic, kar je tudi storila. Mariborska zastopnica pacientovih pravic Vlasta Cafnik se je z dekletom pogovorila na samem, v odsotnosti očeta. Dekle naj bi bilo med pogovorom pri Cafnikovi vidno vznemirjeno, ves čas naj bi jokalo in bilo še več dni po dogodku v šoku.

Kot nadalje piše Dnevnik, je Cafnikova predlagala uvedbo postopka pri izvajalcu zdravstvenih storitev zaradi neprimerne obravnave pacientke. Sestanek je pri direktorju ZD Lenart Jožefu Krambergerju potekal sredi oktobra 2016. Takrat je bil prisoten oče oškodovanke, ki s tem, kar se je zgodilo hčerki, ni bil seznanjen. Kramberger in Kolarić sta se 16-letnici opravičila, ta pa se je strinjala, da zamenja zdravnika.

Dekle naj bi se po sestanku razjezilo na očeta, ker je ni zaščitil oziroma ji ni stopil v bran, temveč naj bi zagovarjal in hvalil Kolarića. Odločila se je, da zadevo prijavi policiji. Dekletov oče je tako šele med pogovorom s kriminalistko izvedel za celotno zgodbo.

A zakaj niti Cafnikova niti Kramberger nista zadeve prijavila policiji? Kot je za Dnevnik dejala Cafnikova, je oče ves čas sodeloval kot dekletov zakoniti zastopnik in bistveno vplival na zaključek prve obravnave, več pristojnosti pa naj varuhi pacientovih pravic ne bi imeli. Vendar Kolarića organom pregona ni naznanil niti direktor zdravstvenega doma. Kot je pojasnil za Dnevnik, 'krivda ni bila dokazana'. Za predsednico Zdravniške zbornice Zdenko Čebašek Travnik izpeljati postopek za obravnavo kršitve pacientovih pravic, ni dovolj. Kot je povedala za Dnevnik, se je dekle odločilo pravilno, ko je podalo prijavo na policijo.

Kot je za Dnevnik ocenil odvetnik David Sluga, ki pogosto zastopa paciente v postopkih pred sodiščem, bi morala Cafnikova in Kramberger prijaviti zdravnika policisti ali tožilstvu, podati kazensko ovadbo in na ta način zaščititi najstnico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija