GROZLJIVO RAZKRITJE V LJUBLJANSKEM ZASEBNEM VRTCU: Prisilno umirjali otroke, na delu policija

Kronika

Policisti so v preteklem tednu prejeli prijavo, ki se nanaša na določene nepravilnosti v enem izmed vzgojnih zavodov na območju Ljubljane. Po poročanju TVS gre za surovo ravnanje z otroki v zasebnem zavodu za varstvo otrok Kengurujčki, ki ga je posnela vzgojiteljica, ki je tja prišla na novo. V zavodu očitke zanikajo.

Slike so simbolične.

Iz posnetkov, ki so jih pridobili v uredništvu Televizije Slovenija (TVS), je razvidno, da so v zavodu z otroki ravnali surovo in skrajno neprimerno.

Kot poročajo, so otroke, stare od 11 mesecev do štiri leta, da se ne bi slišalo njihovega joka, prisilno umirjali tako, da so jih tesno povijali v rjuhe. Prizori na posnetkih razkrivajo, kako so otroka, tesno povitega tudi čez glavo, položili v posteljico in nanj položili vzmetnico. Otroke naj bi tudi prisilno hranili, je za televizijo pojasnila vzgojiteljica.

Vzgojiteljica: mislim, da bi se deklica zadušila

Kot je pojasnila, je bila ena od deklic trikrat ovita okoli glave in čisto rdeča, ko jo je našla. "Mislim, da bi se zadušila," je dodala. Pri hranjenju pa je po njenih besedah lastnica zavoda otroka prijela na način, da se ta ni mogel premikati, mu tlačila hrano v usta in mu, če mu je šlo na bruhanje, tudi to potisnila nazaj.

Kot je vzgojiteljica, ki je v zavodu delala približno tri tedne, še povedala za televizijo, je opozarjala na nepravilnosti že prvi teden svojega dela, ker to ni zaleglo, pa je začela dogajanje snemati, saj je vedela, da bo potrebovala dokaze. Minuli teden je staršem otrok pokazala posnetke in jim povedala, kaj se dogaja, in skupaj so šli na policijo.

Starši želijo ostati anonimni

Starši želijo sicer ostati anonimni, ena od sogovornic televizije pa je pretresena pojasnila, da je na posnetku, povita čez glavo in pokrita z vzmetnico njena 11-mesečna hčerka.

Zadevo že preiskujeta policija in inšpektorat za šolstvo, kar so za STA potrdili na Policijski upravi Ljubljana in na ministrstvu za izobraževanje. Zavod je zdaj zaprt, saj so ogorčeni in močno prizadeti starši otroke že izpisali iz vrtca, navaja televizija, spletna stran zavoda pa tudi ne deluje več.

Se je pa STA javil predstavnik zavoda, ki je želel ostati anonimen. Kot zatrjuje, so sami zgolj nudili prostore vzgojiteljici, samostojni podjetnici, sicer novi najemnici, ki je varovanje otrok v teh prostorih prevzela v začetku septembra.

Predstavnik zavoda: lastnica je pomagala pri 'gospodinjskih' opravilih

Priznava sicer, da ji je lastnica zavoda včasih pomagala pri določenih "gospodinjskih" opravilih pri varovanju otrok, a zanika, da bi se kakorkoli neprimerno obnašala do otrok. Očitke je za TVS zanikala tudi sama.

Predstavnik zavoda je poudaril še, da so imeli varstvo otrok v teh prostorih ob različnih vzgojiteljicah že od leta 2011 in da nikoli niso imeli nobenih pripomb niti pritožb. Po njegovih trditvah jih zaenkrat tudi ni obiskal še "noben pristojni organ".

Inšpektorat za šolstvo in šport je o domnevnih nepravilnostih v zasebnem zavodu Kengurujčki v petek seznanila policija, ki je v minulem tednu prejela prijavo nepravilnosti. Istega dne so na inšpektoratu tudi uvedli inšpekcijski postopek, ki je zaradi zahtevnosti postopka še v teku. "Dokler omenjeni postopek še ni končan, zaradi občutljivosti zadeve in spoštovanja integritete otrok ne smemo in ne moremo komentirati omenjene zadeve," so zapisali na ministrstvu za izobraževanje.

Vodja sektorja za predšolsko vzgojo na ministrstvu za izobraževanje Vida Starič Holobar je za TV Slovenija dodatno pojasnila, da so šli inšpektorji še isti dan, ko so bili z zadevo seznanjeni, na kraj dogodka in zadevo obravnavajo prednostno. Opozorila je še, da zavod Kengurujčki ni vrtec. Vsak javni in zasebni vrtec je namreč zapisan v razvid. Po njeni oceni je izvajalec varstva zavajal starše in "kršil lepo število predpisov", ki določajo, pod kakšnimi pogoji se izvaja varstvo otrok. Dodala je še, da pred tem dogodkom prijav v zvezi s tem zavodom niso dobili.

Na ministrstvu so pojasnili še, da je bila na naslovu, na katerem je svoje delovanje oglaševal zasebni zavod Kengurujčki, v register varuhov z odločbo dne 7. 4. 2015 vpisana oseba - varuh predšolskih otrok. Torej ni šlo za zasebni vrtec, temveč za varuha, ki samostojno opravlja dejavnost varstva otrok (kot s. p.). "V postopku je oseba izkazala izpolnjevanje vseh pogojev, zato je bila tudi vpisana v register varuhov," so dodali.

Obvestilo ministrstva staršem: pridobite vse potrebne informacije

Ministrstvo je na svoji spletni strani sicer ravno danes objavilo tudi obvestilo staršem predšolskih otrok, v katerem opozarjajo, kako pomembno je, da si pred načrtovano vključitvijo otroka v vrtec oziroma varstvo pridobijo vse potrebne informacije.

Informacije o prostih mestih v vrtcih, o razliki med programi v javnih in zasebnih vrtcih, o vrstah teh programov, o možnosti izbire med javnim ali zasebnim vrtcem ter različnimi programi, pa tudi o tem, kdo so lahko zasebni vzgojitelji ali varuhi predšolskih otrok in katere pogoje morajo izpolnjevati, objavljajo na spletni strani ministrstva, prav tako jih lahko starši pokličejo na telefonsko številko 01 400 54 92.

Starič Holobarjeva je ob tem zatrdila še, da bi, če bi šlo za vrtec, vpisan v razvid, lažje izvajali nadzor nad dejavnostjo. "To je tista varovalka in staršem bi bilo za priporočiti, da se prej prepričajo, ali imajo izvajalci dovoljenja ministrstva za izobraževanje."

V Sloveniji je 88 zasebnih vrtcev

Javnih samostojnih vrtcev je sicer registriranih 108, vrtcev pri osnovnih šolah 226, zasebnih vrtcev je 88, varuhov predšolskih otrok pa 337, so še navedli na ministrstvu.

Kot so še pojasnili na spletni strani, nadzor nad delom vrtcev, ki vključuje nadzor nad uresničevanjem zakonov, drugih predpisov in aktov, ki urejajo organizacijo, opravljanje predšolske vzgoje v vrtcih in namensko porabo javnih sredstev sicer izvaja inšpektorat za šolstvo. Starši, skrbniki ali rejniki otroka, v vrtcu pa svet staršev ali zaposleni delavci, lahko o nepravilnostih obvestijo inšpekcijsko službo in dajo pobudo, da se v vrtcu opravi izredni nadzor. Inšpektor jih je dolžan obvestiti o vseh dejanjih, ki jih je opravil v zvezi s pobudo, in ukrepih, če to zahtevajo.

Deli novico:

Ghin |  04 .10. 2018 ob  20: 30
Hvala bogu da vsaka grdobija slej ko prej pride na dan,in upam da bo sledila lepa kazen.Cene ne verjamem vec v sodni sistem,samo javno lincanje!
@Vrtec  |  04 .10. 2018 ob  15: 26
-1
ne klobasaj. S tem, da ima posnetke je rešila problem. Kaj pa misliš, da bi policija naredila kar na lepo besedo? Ne, prikrito snemanje bi vpeljali in po par dneh izvedli racijo.
jurij |  04 .10. 2018 ob  13: 59
policija in sodstvo naj preganja tudi dekleti ki sta tam delali in sta molčali.
jurij |  04 .10. 2018 ob  12: 46
@ justino , mislim, da potrebuješ pomoč. Podpiraš maltretiranje otrok, otrokom, ki se prestrašijo tujcev ki jih ogovarjajo ne verjameš, praviš da lažejo … Res si potreben strokovne pomoči.
Zasebno varstvo |  04 .10. 2018 ob  11: 19
Je pa potrebno tudi pogledat motiv te zaposlene delavke v tem vrtcu zaradi nezadovoljstva ti lahko kaj takega tudi podtaknejo .kakor koli ni pa prav da otrok trpi naj se razišče in na jih obsodijo !
Vrtec |  04 .10. 2018 ob  11: 13
Ta oseba ki je to snemala bi morala ukrepati takoj ne pa da snema otroka in se zgraža kolikor sem razbral in videl na tv je to dogajanje kar nekaj časa, več dni spremljala tako da vsi ki delajo v tem vrtcu so popolnoma enako odgovorni kot družba pa smo popolno zatajili kaj zdaj otroku pomaga resnica!?
@Justino |  04 .10. 2018 ob  10: 46
-3
res je, morda je posneto pri tebi doma.
lavanda |  04 .10. 2018 ob  09: 05
Ko vidim , kdo vse ima "privatni" vrtec, me nič ne čudi....tega je verjetno še več...
ne |  04 .10. 2018 ob  08: 58
Ne gre za javni vrtec, niti zasebni vrtec in ni registriran ne kot prvo in ne kot drugo. Gre pač za zavod za varstvo; kaj pa je lastnica staršem povedala in kaj so oni razumeli pa je druga stvar. Vsekakor vredno obsojanja, zato se je lastnica varovanja otrok tudi zaprla in je delala kot s.p. Ne smemo biti na splošno kritični na javnih in zasebnih vrtcev, ki so registrirani in izvajajo to dejavnost.
Ko |  04 .10. 2018 ob  08: 32
se javne stvari prepusti privatnikom!
IZOLANA |  04 .10. 2018 ob  07: 35
Vse za denar, ko šljivi otroke. Kontrole nenapovedane v vseh javnih in privatnih vrtcih in podobnih ustanovah. Niso vsi, slabi vseeno pa malo pokukati ne škodi. LP
Justino |  04 .10. 2018 ob  07: 26
ta posnetek je lohka bil posnet kjer koli zato je prav da kriminalisti raziščejo verodostojnost dogodka.
1