VSI MI, BLIŽNJI IN TUJI DRUG DRUGEMU: Umetniško raziskovanje študentov Fakultete za humanistične študije (FOTO)

Koper

Umetniški komentar vsakdanjih resničnosti in osrednje teme letošnjega 60. beneškega bienala Tujci povsod (Stranieri Ovunque/Foreigners Everywhere) so podali tudi študenti Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem. V četrtek, 9. maja, je mednarodna skupina mladih ustvarjalcev pod mentorstvom specialistk za umetniško in na umetniški praksi temelječe raziskovanje dr. Aleksandre Schuller (UP FHŠ) in dr. Gabriele Schmid (HKS Ottersberg) v kletnih prostorih fakultete izvedla performans z naslovom 'I'm a Stranger, and you?'

Obiskovalce dogodka so k premisleku osebnih izkušenj bližine in tujosti v medčloveških odnosih nagovarjali z različnimi prostorskimi instalacijami in uprizoritvenimi akcijami, med katerimi je najmočnejši vtis zagotovo pustil prizor poslednje večerje. Obiskovalci so bili postavljeni v vlogo privilegiranih posameznikov, ki ob estetsko prefinjeni in bogato obloženi mizi spremljajo dokumentarne video prizore iz življenja migrantov, ki poskušajo (pre)živeti v zapuščenem skladišču (silosu) ob tržaški železniški postaji. Neznosnost teh nezdružljivih realnosti prekine krik naricalke, izvajalci in obiskovalci dogodka pa se združijo v obrednem pokopu zlatega skarabeja.

Ob odhodu domov jim eden izmed izvajalcev na dlan zapiše vprašanje: kaj pa ti? Kaj pa vsak izmed nas stori za to, da bi bili paradoksi črnega in belega, bližnjega in tujega, v naših življenjih čim večkrat preseženi?