VEČJIH PRESENEČENJ NE PRIČAKUJEJO: Povpraševanje po cepivih na Obali iz leta v leto nespremenjeno

Koper

Z oktobrom se začenja sezona cepljenja proti gripi. Za celotno Slovenijo je na voljo 185.000 odmerkov cepiva. Izvajalci cepljenja, ki so naročili cepivo proti gripi, so ga že prejeli. V obalnih zdravstvenih domovih bo cepljenje možno pri izbranih osebnih zdravnikih oziroma pediatrih in tudi v prostorih NIJZ območne enote Koper. Na voljo je tudi posodobljeno cepivo Phizerja proti Covid-19. Cepiti se je možno istočasno.

Kot so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), območna enota Koper, bo v njihovih prostorih cepljenje proti gripi potekalo po 9. oktobru 2023, se bo pa potrebno predhodno naročiti. Po njihovih podatkih se v obalni regiji letno cepi proti gripi od 9000 do 10.000 oseb, pri čemer je delež otrok zelo majhen. Kot še navajajo, je zanimanje za cepljenje proti gripi nespremenjeno.

Prav tako se bo v oktobru pričelo cepljenje proti Covid-19, ki bo potekalo v cepilnih centrih, ki bodo vzpostavljeni v zdravstvenih domovih. Cepljenje priporočajo predvsem rizičnim skupinam oziroma skupinam, ki imajo večje tveganje za težji potek covid-19.

Na voljo bodo posodobljena cepiva podjetja Pfizer za različne starostne skupine. "Prejeli smo posodobljeno cepivo (monovalentno cepivo, ki pokriva omikron podrazličico XBB.1.5) podjetja Pfizer. Pfizer Comirnaty Omicron XBB1.5 30 mcg za cepljenje oskrbovancev DSO/SVZ in posebej ranljivih kroničnih bolnikov, oseb starih 65 let in več in ostalih oseb, starih 12 let in več; Pfizer Comirnaty Omicron XBB1.5 10 mcg za cepljenje otrok, starih od 5 do11 let ter Pfizer Comirnaty Omicron XBB1.5 3 mcg za cepljenje otrok, starih od 6 mesecev do 4 let," so razložili na NIJZ.

Cepljenje proti Covid-19 in gripi se lahko opravi istočasno, kjer je to mogoče. 

V ZD Koper cepilna ambulanta odprta dvakrat tedensko

Preverili smo tudi, kako so obalni zdravstveni domovi pripravljeni na cepilno sezono. V Zdravstvenem domu Koper so cepiva že prejeli, s cepljenjem bodo pričeli 9. oktobra 2023 v Cepilni ambulanti za odrasle, ki bo odprta dvakrat tedensko, in sicer ob ponedeljkih med 10. in 12. uro ter ob četrtkih med 15. in 17. uro. Naročanje ni potrebno. "Odrasli pacient se lahko cepi pri svojem osebnem zdravniku ali v cepilni ambulanti," so pojasnili.

V lanski sezoni se je v ZD Koper proti gripi cepilo 1.435 ljudi, zato so letos naročili približno enako število odmerkov (1.500), v primeru povečane potrebe pa bodo odmerke naknadno naročili. Kot opažajo, zanimanje za cepljenje proti gripi zadnjih deset let upada, nekoliko večje povpraševanje so zabeležili lani. Za cepljenje otrok se večinoma odločajo le starši, katerih otroci imajo kronična obolenja.

Če se pacient odloči, se lahko cepi proti gripi in Covidu-19 istočasno, vendar opažajo, da je zanimanje za cepljenje proti Covidu-19 popolnoma upadlo.

"Proti Covidu 19 je zanimanje za cepljenje popolnoma upadlo, čeprav medicinska stroka cepljenje še vedno priporoča. Morda se bo pojavil interes jeseni, zato imamo v ZD Koper cepivo na voljo," še navajajo.

V ZD Izola se je potrebno naročiti

Tudi v Zdravstvenem domu Izola so potrdili, da so cepiva proti gripi prejeli in začenjajo s cepljenjem. Na voljo imajo 630 odmerkov, naročali pa ga bodo postopoma glede na porabo. Zainteresirani se lahko cepijo pri svojem izbranem zdravniku oziroma pediatru v njihovih ambulantah. Cepljenje bo potekalo po predhodnih seznamih, zato se je nanj potrebno naročiti. "Če se bo povpraševanje po cepljenju povečalo, bomo organizirali tudi cepilno ambulanto," poudarjajo.

V ZD Izola se je lani proti gripi cepilo 698 pacientov, kar je skoraj enako število kot v letu 2018 (699 pacientov). Vsako leto se tudi pri pediatrih cepijo tako otroci kot mladostniki. Cepljenje ni obvezno, a je brezplačno. Kot opažajo, se za cepljenje starši odločajo predvsem pri tistih otrocih, ki imajo kronična obolenja ali prirojene bolezni.

Kakšen bo odziv je težko napovedati, saj je odvisen od okoliščin, ki delujejo ugodno ali neugodno na širjenje virusa. "Lahko pa na osnovi preteklih let sklepamo, da število cepljenj ne bo bistveno odstopalo od dosedanjega," so pojasnili v ZD Izola.

V ZD Piran na voljo 400 odmerkov cepiva

V Zdravstvenem domu Piran  se je v lanski cepilni sezoni cepilo 490 oseb, med njimi 11 otrok. "Med otroci je povpraševanje majhno, v večini so se odločali zaradi bolnih svojcev v družini za zaščito le-teh," pojasnjujejo. Letos bo na voljo v začetku 400 odmerkov cepiva. "Odmerke naročamo glede na povpraševanje v minulem letu;  začetno naročilo cepiva bo 400 odmerkov, na kar ga bomo dodatno naročali skladno s povpraševanjem," navajajo.

Cepljenje bo potekalo pri osebnem izbranem zdravniku oziroma pediatru po predhodnem naročilu. V letošnjem letu pričakujejo podoben odziv kot minula leta. "Zanimanje za cepljenje proti gripi je v času covida in proti koncu le-tega malenkost naraslo, vendar letos pričakujemo podobne številke," so še pojasnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  02 .10. 2023 ob  12: 50
Jasno, da je nespremenjeno. Ko je clovek zabit, mu ne dopoves, da je zabit.