VČERAJŠNJI POTRES VZEL VEČ KOT DESET ŽIVLJENJ: Povzročil paniko, prebivalci skakali s streh in balkonov hiš (FOTO, VIDEO)

Kronika

V potresu z magnitudo 6,4, ki je v ponedeljek zvečer stresel jug Turčije in severozahod Sirije, je v Turčiji po podatkih oblasti umrlo šest ljudi, skoraj 300 je ranjenih, v Siriji pa je po navedbah aktivistov umrlo pet ljudi, ranjenih pa je več kot 500. Novo tresenje tal je povzročilo paniko na območju, ki ga je opustošil že potres 6. februarja.

Številne stavbe, ki so bile že poškodovane po potresu v začetku meseca, so se ob vnovičnem tresenju tal zrušile, reševalci pa znova iščejo ujete pod ruševinami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški urad za obvladovanje naravnih nesreč (Afad) je sporočil, da je po ponedeljkovem potresu umrlo šest ljudi, skoraj 300 pa so jih odpeljali v bolnišnice, od tega jih je bilo 18 huje poškodovanih.

V Siriji je medtem po navedbah aktivistov umrlo pet ljudi, poškodovanih pa je več kot 500, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji je sporočil, da se je število ranjenih povečalo na 350 na območju pod nadzorom vlade, okrog 150 pa na območjih pod nadzorom uporniških skupin.

V sirskih mestih Alep, Tartus, Hama in Latakija so prebivalci v paniki skakali s streh in balkonov hiš, da bi se rešili, pri čemer je prišlo do številnih poškodb, je še sporočil observatorij. Številni so utrpeli zlome in modrice, tudi zaradi padajočih kosov porušenih stavb.

Potres z magnitudo 6,4 je jug Turčije stresel v ponedeljek ob 20.04 po krajevnem času, njegovo žarišče pa je bilo v provinci Hatay v kraju Defne. Kmalu je sledil še en potres z magnitudo 5,8. Ta je imel žarišče v turškem kraju Samandag, okoli 20 kilometrov vzhodno od kraja Defne. Afad je v ponedeljek približno 20 minut po prvem potresu zabeležil še dva potresa z magnitudo 5,2.

Tresenje tal so čutili v turških mestih Antakya in Adana, ki ležita približno 200 kilometrov severno od epicentra, v Siriji, pa tudi v Libanonu in na palestinskih ozemljih.

Na posnetkih turške tiskovne agencije DHA je bilo videti evakuacijo bolnišnice v Antakyi, televizijska postaja NTV pa je poročala, da so evakuirali še eno bolnišnico v mestu Iskenderun.

Tla na območju so se znova stresla 14 dni po potresu z magnitudo 7,8, v katerem je po najnovejših podatkih umrlo več kot 47.000 ljudi, od tega po navedbah turškega urada za obvladovanje naravnih nesreč več kot 41.100 v Turčiji in najmanj 5900 v Siriji. Več deset tisoč ljudi je bilo v potresu ranjenih, več tisoč jih še pogrešajo, na milijone pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija