VAS ZANIMA, KOLIKO ČASA BOSTE ŽIVELI? Preverite v samo 10 sekundah

Trendi

Skrb za dolgo in kakovostno življenje je v ospredju naše zavesti, saj si prizadevamo ohraniti zdravje, vitalnost in se braniti pred boleznimi, ki prežijo na nas. Kako pa veste, ali ste na pravi poti? Preprost preizkus, imenovan 10-sekundni test ravnotežja, vam ponudi vpogled v to, koliko dragocenih let življenja vam še preostane.

Če ne zmorete stati na eni nogi 10 sekund, ste lahko zaskrbljeni. Ta preizkus namreč nakazuje na morebitno umrljivost. Tisti, ki ne uspejo opraviti tega testa, imajo dvakrat večjo verjetnost, da bodo umrli v naslednjih desetih letih.

Ravnotežje se po dopolnjenem 50. letu slabša, kar povečuje tveganje za padce in druge zdravstvene težave, ugotavlja brazilska raziskava, objavljena v reviji British Journal of Sports Medicine. Zato bi moralo biti vzdrževanje ravnotežja sestavni del rednih zdravstvenih pregledov v srednjih letih. Raziskovalci so potrdili, da je ravnotežje pomemben pokazatelj splošnega zdravstvenega stanja posameznika. To so ugotovili na podlagi študije, ki je vključevala 1.702 posameznika v starosti med 51 in 75 let, povprečna starost pa je znašala 61 let (68 odstotkov sodelujočih je bilo moških). Vsak udeleženec je moral 10 sekund stati na eni nogi brez dodatne opore (roke so bile ob bokih). Izvedli so tri poskuse. Petina udeležencev (348) je bila neuspešnih.

Med mlajšimi udeleženci, starimi med 51 in 55 let, je petim odstotkom test spodletel, medtem ko ga je med starejšimi od 70 let (71-75) prestala le slaba polovica. V tej starostni skupini je verjetnost za padec 11-krat večja kot pri mlajših generacijah. V sedemletnem opazovalnem obdobju, kolikor so povprečno spremljali udeležence, je umrlo 123 posameznikov, razlogi za smrt pa so bili raznoliki - od raka (32 odstotkov), bolezni srca in ožilja (30 odstotkov) ter dihalnih težav (9 odstotkov) do covida-19 (7 odstotkov). Glede na spol, starost in obstoječe zdravstvene težave so raziskovalci izračunali, da obstaja 84-odstotno povečano tveganje za smrt iz različnih vzrokov v naslednjem desetletju.

Študija ni popolnoma reprezentativna, saj je zajemala le eno etnično skupino (Brazilce), zato ni povsem uporabna za splošno populacijo. Prav tako niso imeli podatkov o pomembnih dejavnikih, ki bi lahko vplivali na uspešnost testa, kot so telesna aktivnost, kajenje, prehrana, zdravila, itd. Starost namreč ni edini dejavnik, ki vpliva na ravnotežje. Kljub temu se zdi, da je test ravnotežja lahko koristen indikator zdravstvenega stanja in s tem povezanih tveganj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija