V UKC MARIBOR IZREDNI NADZOR: Šlo naj bi za primer napadene sodnice

Slovenija

Ministrstvo za zdravje naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zahtevalo uvedbo izrednega notranjega nadzora varstva osebnih podatkov, s čimer ugotavljajo domnevne nepravilnosti pri vpogledu v zdravstveno dokumentacijo bolnikov, piše spletni Večer in dodaja, da naj bi bil nadzor povezan s primerom pred časom napadene sodnice Daniele Ružič.

Kot poroča časnik, naj bi posebna komisija preverjala (ne)upravičene vpoglede zdravstvenih in nezdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo napadene mariborske sodnice, ki se je po za zdaj še nerazjasnjenem junijskem napadu ob prihodu domov zdravila v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor.

Nadzor naj bi se začel v začetku tega tedna, v mariborski bolnišnici pa so uvedbo nadzora Večeru potrdili.

Komisija, ki so jo imenovali v UKC Maribor, naj bi preverjala kar 249 strani oziroma več kot 5000 vpogledov v njene izvide. Ugotavljali naj bi, ali so zdravstveni delavci in sodelavci sodelovali pri zdravljenju pacientke oziroma ali so nezdravstveni delavci upravičeno vpogledovali v kartoteko. Po pisanju časnika naj bi preverjali obdobje enega tedna po hospitalizaciji bolnice.

Na ministrstvu za zdravje pa so za STA zatrdili, da konkretnega internega notranjega nadzora niso zahtevali, da pa so že marca vsem javnim zdravstvenim zavodom zaradi zaznanih kršitev na področju nepooblaščenih vpogledov zdravstvenih delavcev v zdravstveno dokumentacijo bolnikov poslali poziv, da v najkrajšem možnem času pristopijo k izvedbi izrednih notranjih nadzorov.

Prav tako so novembra lani vsem javnim zdravstvenim zavodom poslali dopis, v katerem so jih opozorili, da varstvo osebnih podatkov predstavlja izjemno občutljivo področje, kjer so kakršnekoli zlorabe oziroma nedovoljena ravnanja nedopustna.

Primer mariborske okrajne sodnice je junija dvignil ogromno prahu, a za zdaj ostaja neraziskan. Policija je sicer ovadila njenega partnerja, a ga je sodnica pozneje v izjavi za javnost, ki jo je STA posredovala preko svoje hčere, vzela v bran in ovadila neznanega storilca.

Kot je takrat sporočila, se partnerja ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja. Ob tem je izrazila željo, da se prenehata "gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem."

S Policijske uprave Maribor so takrat sporočili, da razumejo, v kakšnem položaju se nahaja oškodovanka, vseeno pa ne nameravajo polemizirati s člani njene družine in komentirati razmer v družini. Mariborsko tožilstvo je od policije zahtevalo dopolnitev kazenske ovadbe, po včerajšnjem poročanju POP TV, ki se sklicuje na sporočilo s tožilstva, pa je policija ovadbo dopolnila le delno. Kriminalisti sicer nadaljujejo zbiranje obvestil, preverjanje okoliščin in druge operativne ukrepe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija