V SPREMSTVU DO ZOB OBOROŽENIH SPECIALCEV HOJS IŠČE KRIVCE ZA PROTESTE: Janša označil Galeta za "miroljubnega protestnika, ki s tolpo razbija po Ljubljani" (VIDEO)

Slovenija

Policija po včerajšnjih nasilnih protestih v središču Ljubljane zbira informacije glede kršitev. Letele so granitne kocke in pirotehnična sredstva, uporabljen je bil vodni top. Notranji minister Aleš Hojs krivdo za sinočnje nasilje očita medijem, ki po njegovem mnenju protestnikov namenjajo preveč pozornosti. Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaž Nemec je za prihodnji petek sklical sejo Knovsa.

"Vi ste pa tisti, ki bodo zdaj na koncu spet rekli, da nič ne veste o vsem … o mesecih provociranja in podžiganja takšnih protestov," je včeraj zvečer dejal v televizijsko kamero notranji minister Aleš Hojs, ki ga je na Slovenski cesti v Ljubljani, kjer so potekali nasilni protesti in spopadi s policijo, prestregla novinarska ekipa.

Hojs je namreč prepričan, da so mediji soodgovorni za tovrstne dogodke.

"Mesece ste jih podpirali in jim dajali kruha, 'dajte, razbijte še kaj', zdaj pa imate. Mediji ste prispevali k temu, kar se je zgodilo … K protestom ste spodbujali od prvega dne te vlade," je prepričan Hojs, ki je na koncu novinarki še odgovoril:

"Pometite enkrat pred svojim pragom."

Protestniki so se v središču Ljubljane zbrali včeraj popoldne. Med njimi so bile tudi skupine, ki so v policiste metale pirotehniko in granitne kocke. Policija je odgovorila tudi z vodnim topom, okoli 19. ure pa so ponovno uspeli vzpostaviti javni red.

Nemec, ki je za prihodnji petek sklical sejo Knovsa, bo nanjo povabil tudi premierja Janeza Janšo, da pojasni vlogo Sove na četrtkovih protestih z nasilnimi izgredi.

Janša je na Twitterju že četrtek zvečer izrazil podporo policiji za njeno "profesionalno opravljeno delo, za varovanje premoženja in ljudi". Zapisal je tudi, da so mirni protesti, ko ni epidemije in nevarnosti okužb, ustavna pravica. "Razgrajanje in fizično nasilje ter napadi na policiste pa so vedno in povsod kriminalna dejanja, ki bodo kaznovana," je dodal.

Objavil je tudi fotografijo nekdanjega zaposlenega na Zavodu za blagovne rezerve Ivana Galeta na prizorišču protestov, ki naj bi mu jo, kot je sklepati iz posnetka zaslona, poslal direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janez Stušek. Fotografijo je Janša pospremil s pripisom, da "miroljubni" protestnik s svojo tolpo razbija po Ljubljani.

Objava je završala med nekaterimi opozicijskimi poslanci. Poslanka LMŠ Jerca Korče se je na Twitterju spraševala, ali je bila Sova zlorabljena za nadzor nad slovenskimi državljani. "To bi pomenilo hudo zlorabo obveščevalne službe in hudo kršitev pristojnosti. Direktor Stušek bo moral marsikaj pojasniti, če bo hotel zaščititi agencijo in svoje ime," je zapisala in k odzivu pozvala predsednika Knovsa Nemca.

Nemec je že v četrtek na Twitterju Janšo in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa spraševal, na podlagi katerega člena zakona o Sovi direktor agencije Stušek sledi slovenskemu državljanu na območju Slovenije. Danes pa je napovedal sklic seje Knovsa za prihodnji petek. "Kot predsednik vlade imate odgovornost, da pojasnite vlogo Sove na protestih in na kateri zakonski podlagi vas je direktor Sove Janez Stušek obveščal o dogajanju na zadnjem nasilnem protestu v Ljubljani," je zapisal na Twitterju.

Janša je sicer poobjavil objavo Korčetove in pripisal, da lahko Knovs sam najde fotografijo Galeta na Facebooku, tako kot jo je Stušek.

Gale je za časnik Dnevnik potrdil, da se je protestov udeležil, na Janšev zapis pa se je odzval z besedami, da ni bil še nikoli nasilen niti ni nikogar spodbujal k nasilju.

Na nasilne izgrede so se odzvali tudi v skupini Anonymous Slovenija, ki so proteste napovedovali. Na Twitterju so med drugim zapisali, da so določeni posamezniki oz. skupine "učinkovito izvedle diskreditacijo naših protestov", kot so tudi pričakovali. Menijo, da nasilje in sinočnji dogodki koristijo samo vladi, ki da bo sedaj imela izgovor za še strožje politične (in ne strokovne) ukrepe. Pozivali so k mirnim protestom in uporabi mask, so še zapisali.

Policijska uprava Ljubljana je medtem sporočila, da še zbirajo informacije in opravljajo oglede krajev kaznivih dejanj, saj je prišlo do več poškodovanj tujih stvari na območju centra Ljubljane. Več informacij o tem je pričakovati še danes.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  06 .11. 2020 ob  21: 12
10
Povsem neprofesionalno in obsojanja vredno ravnanje ministra, ki to nikoli ne bi smel postati, povsem neprimeren in nedorasel funkciji. Med samimi protesti nima minister kaj skakati naokoli in se mesati v delo oprative, stroke! Tip preprosto ne dojame, da mi nimamo funkcije "policaj ministra", ampak ministra za notranje zadeve, kar je veliko, veliko vec kot le policija!!!

Poleg tega, cisto gostilnisko in prostasko vedenje MINISTRA, da med samimi izgredi polemizira z novinarji na ulici!! Nizkotno vedenje!!

Da niti ne omenjeano dejstva, da je na svojo osebo vezal varovanje ne samo skupine policistov posebne enote, ki bi bili v dani situaciji koristnejsi drugje, tenvec je bilo potrebno za varovanje bumbarja potrebno vpoklicat celo pripadnike specialne enote! Dodatna nepotrebna in poceni zloraba operative!!!!

V bodoce, glede na trende te ljubljanske vlade, lahko pricakujemo, da bo Gantar pocasi v svoje roke prevzemal operacije pacientov! Tonin bo pa kmalu z oklepnikom vozil naokrog!

PODEN OD VLADE!!!!! Od opozicije pa ne tic ne mis!! Slabo se nam pise.....
Martin Kacur |  06 .11. 2020 ob  19: 59
V casu izolacije se v veliko glvah povcuje razlika med ralnostjo in domisljilo. Ljudje se zatekamo k virtualni resnicnosti, ki nas oddaljuje od relnosti. Povecuje potreba po komiciranju po babrezosebnih komunikacijskih orodjih (drzbena omrezja).
Tudi za ostale v stiski je PB Idrija odprla telefon za pomoc.
Pjero Panin |  06 .11. 2020 ob  19: 26
Dejmo bit realni protesti so v Italiji,Angliji,Franciji,Zda,Honk Kongu...kje se?
Hehe
Sabotaza je uspela
Obala1 |  06 .11. 2020 ob  17: 45
Na miren shod porines se par lastnih razgrajacev In evo imaš zgodbo....za JJ da uvede se dodatne ukrepe za bebca od Hojsa ( ki naj bi ze odstopil ) nekaj materijala za osebno retoriko ( ki mimogrede za enega ministra ne obvlada ) ....a narod samo gleda kaj bo naslednji korak vlade ...bilo bi lepo će bi dali mozgane v ON mode ( samo zdi se mi da je to utopicno pricakovanje )...a tistim ki jim je Hojs v redu, tisti mi se prav smilijo
ManofSteel |  06 .11. 2020 ob  15: 56
-10
Bravo Hojs tako se govori! Povedal je živo resnico
Gabrijel |  06 .11. 2020 ob  15: 04
-7
Zgleda, da je vseved ponovno spustil po grlu preveč kisle malvazije
vseved |  06 .11. 2020 ob  14: 49
16
Farsa se nadaljuje. Najpej pošljejo svoje jurišnike med mirne ljudi, da zanetijo nemire, napadejo policijo, razgrajajo ... Seveda takoj najdejo krivce in sicer novinarje in RTV !!