V BOVCU DANES DIŠI PO "ČOMPAH": Začel se je 23. svetovni festival praženega krompirja, spražili ga bodo več kot 2 toni (FOTO)

Slovenija

V Bovcu bo danes 23. svetovni festival praženega krompirja, ki ga pripravlja Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Potekal bo na bovškem letališču, soorganizacijo sta sprejela Turistično društvo Bovec in Občina Bovec. Zanimanje za festival je precejšnje, pričakujejo okoli 50 ekip pražilcev.

Med. 8. in 10. uro je predviden prihod in zbiranje ekip, ki si morajo v tem času postaviti pražilno mesto. Vsaka ekipa bo od organizatorja prejela stojnico, ki jo bo opremila z imenom in razpoznavnimi znaki ekipe. Dolžnost vsake ekipe je, da na festivalu pripravi najmanj 50 kilogramov praženega krompirja, recept zanj pa mora predati tudi organizatorjem.

Uradni del prireditve se bo začel ob 12.30 z društvenimi fanfarami, pozdravom in himno praženemu krompirju. Do takrat mora biti jed pripravljena, deliti pa jo bodo začeli po koncu himne, to je okoli 13. ure.

Ob 17. uri bodo na vrsti nagovori in predaja prapora festivala Marku Filipoviću, županu Reke, ki bo festival praženega krompirja gostila prihodnje leto. Prapor bo predal župan občine Bovec Valter Mlekuž, sam ga je prejel od lanskih soorganizatorjev na Bledu. Pokušanje praženega krompirja se bo zaključilo ob 18. uri, ko se bo začela veselica z ansamblom Karneval.

Začenjamo.

Objavil/a Turistično Društvo Bovec dne Sobota, 02. september 2023

Predsednik Turističnega društva Bovec Ado Omerović je povedal, da je zaradi poplav obisk odpovedalo okoli deset slovenskih ekip, sicer pa ekipe prihajajo tudi iz Poljske, Avstrije in Hrvaške. Na Bovškem letos prav zaradi soorganizacije tega festivala niso priredili tradicionalne Čomparske noči, ki je vsaj z imenom, bovško narečno besedo za krompir, posvečena temu živilu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija