DRUGI ODSTOP TA TEDEN IN ČETRTI V TEM MANDATU: Sanja Ajanović Hovnik ima ob odhodu "čisto vest"

Slovenija

Iz kabineta predsednika vlade so uradno sporočili, da je Sanja Ajanović Hovnik nepreklicno odstopila s položaja ministrice za javno upravo. 

Sanja Ajanović Hovnik je odstopila s funkcije ministrice za javno upravo, saj ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. O tem je tudi že obvestila predsednika vlade Roberta Goloba, ki bo po prihodu iz službene poti o tem obvestil DZ.

V odstopni izjavi predsedniku vlade je zapisala, da "ima čisto vest", saj ni storila nič nezakonitega. Omenjeni razpis je bil po njenih zagotovilih transparenten. Želi, da pristojni organi čim prej opravijo svoje delo. "Prepričana sem, da bi moje vztrajanje v času teka uradnih postopkov pri pristojnih organih, pri vodenju ministrstva ob tako o neusmiljeni kampanji škodovalo delu vlade, stranke, ministrstva in države", je zapisala in Golobu sporočila, da nepreklicno odstopa z ministrske funkcije.

To je sicer že drugi odstop v Golobovi vladni ekipi ta teden in četrti v mandatu aktualne vlade. Odstopno izjavo je ta teden namreč podal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, z ministrske funkcije pa sta se doslej odstopila tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in notranja ministrica Tatjana Bobnar. Premier Golob pa je ta teden v DZ poslal tudi predlog za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko.

Ajanović Hovnik se namreč v zadnjih dneh sooča z očitki o visokih stroških službene poti delegacije ministrstva v New York, ki je državo stala nekaj več kot 33.000 evrov, pa tudi v zvezi s potekom razpisa za nevladne organizacije.

Med največjimi prejemniki sredstev na razpisu je tudi Inštitut za preučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi Kaja Primorac, ki je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija ministrica Ajanović Hovnik. Obenem je Primorac pri pripravi dokumentacije za ta razpis pomagala še več drugim nevladnim organizacijam, ki so tudi bile uspešne na omenjenem razpisu.

Ministrica je sicer glede javnega razpisa za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij v preteklih dneh poudarila, da se podjetje Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila, nato pa je svoj delež prepisala na mamo, ni nikoli prijavilo na noben razpis ministrstva za javno upravo. Ob tem je zatrdila, da ni vedela, da je Smart center sodeloval z drugimi prijavitelji na tem razpisu. Dejala je, da pa ni nobenega razloga, da bi bila prijava zavoda IPES, ki ga vodi njena nekdanja sodelavka in tudi poslovna partnerka Kaja Primorac, kakorkoli sporna. Zatrdila je tudi, da z nekdanjo poslovno partnerko nista v komunikaciji.

V četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija se je s pojasnili dodatno zapletla. Kot so namreč razkrili v oddaji, je ministrica podpisala izjavo ministrstva o podpori programu IPES. Ajanović Hovnik je ob tem dejala le, da se "posipa s pepelom" in priznala, da je pismo podpore res podpisala, a enako storila tudi v petih drugih primerih. Dodala je, da takšne dokumente podpisuje "skoraj generično".

V poslanski skupini SDS so sicer ta teden napovedali tudi vložitev interpelacije o delu ministrice Ajanović Hovnik. Prvak stranke Janez Janša pa je danes na družbenem omrežju X zapisal, da je "napoved interpelacije poslanske skupine SDS zalegla".

Po četrtkovih razkritjih v Tarči pa je ministrico v sporočilu za javnost k odstopu pozvalo tudi 11 nevladnih organizacij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  06 .10. 2023 ob  22: 43
Kje je zdravstvena reforma?
Ob locitvi je prosil da se ne govori tolko po medijih ker je bla obcutljiva debata.Njegova prva zena se je zdravla v Idriji potem kot se spodobi za lepotca je dobil sebi primerno.
Pa sej ne da zelim blatit politike,samo bi rad vidu gor ljudi z karakterjem
kokodek |  06 .10. 2023 ob  20: 02
-3
tudi Hojs je nepreklicno odstopil
Martin Kacur |  06 .10. 2023 ob  16: 46
15
Ode Golob. Ga je baba spravila na kant. Ne razmišlja s tapravo glavo.