JO BODO STROŠKI SLUŽBENE POTI ODNESLI S POLOŽAJA? Janša napovedal interpelacijo ministrice Sanje Ajanović Hovnik

Slovenija

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je na družbenem omrežju X napovedal, da bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Ministrico namreč bremenijo očitki o visokih stroških službene poti v New York in domnevni netransparentnosti pri razpisu za nevladne organizacije.

"Že 10 dni je osrednja tema v Sloveniji ministrica za javno upravo," je zapisal Janša, ki meni, da so kritike ministrice več kot upravičene. Ob tem pa imamo v državi tudi druge probleme, je opozoril in med njimi naštel, da je vlada ob vseh problemih že tri mesece brez ministra za zdravje.

Obnova po ujmi je "daleč od optimalne, zima prihaja", migrantski pritisk na Slovenijo je najhujši po letu 2015, vlada pa obljublja nove nastanitvene kapacitete namesto zaščite meje in ljudi, je zapisal. Dodal je, da v Ekonomski in monetarni uniji inflacija pada, v Sloveniji pa raste. "Življenje je vse dražje," je dodal.

"Da vladi skrajšamo muke ter omogočimo pristojnim ukvarjanje tudi z drugimi perečimi problemi, bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik," je zapisal. Pričakujejo sicer "enak rezultat kot pri prejšnji desni roki predsednika vlade Roberta Goloba", nekdanjemu ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu, je še dodal.

Ajanović Hovnik je namreč v zadnjih dneh deležna kritik zaradi visokih stroškov službene poti petčlanske delegacije ministrstva v New York, za katero je država odštela nekaj več kot 33.000 evrov. Ministrica je navedbe o neupravičenosti udeležbe sodelavk ministrstva v preteklih dneh zavrnila in stroške ocenila kot razumne. V bran ji je stopil tudi predsednik vlade Robert Golob.

Pretekli teden pa se je Ajanović Hovnik znašla tudi sredi dvomov o transparentnosti razdeljevanja javnih sredstev. Ministrstvo je namreč konec letošnjega marca objavilo javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju v vrednosti 10,6 milijona evrov. Med največjimi prejemniki sredstev je tudi Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES) s sedežem v Mariboru. Vodi ga Kaja Primorac, ki je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija ministrica Ajanović Hovnik.

Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da je ministrica kot predstojnica ministrstva zgolj podpisala razpisno dokumentacijo in na predlog strokovne komisije tudi nadaljnje spremembe dokumentacije, ni pa nikoli sodelovala v nobeni fazi odločanja.

Interpelacija o delu ministrice za javno upravo Ajanović Hovnik, ki jo napovedujejo v SDS, bo že peta interpelacija, vložena v aktualnem mandatu DZ. O zadnji, ki jo je SDS spisala proti ministru za zdravje Bešiču Loredanu, DZ ni odločal, saj je minister prej odstopil. Ime naslednika ali naslednice bi lahko bilo znano danes.

Interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar: prvo interpelacijo v tem mandatu so poslanci SDS vložili septembra 2022, v njej so tedanji ministrici med drugim očitali zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj. Poslanci so 14. novembra 2022 s 24 glasovi za in 50 proti odločili, da ministrica ostane na položaju.

Interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon: septembra 2022 so v SDS vložili interpelacijo, v kateri so ministrici očitali zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah ter kršenje zakona o zunanjih zadevah. DZ je interpelacijo 11. novembra 2022 zavrnil z 22 glasovi za in 52 proti.

Interpelacija o delu in odgovornosti vlade: skupina poslancev SDS je marca letos vložila interpelacijo zoper celotno vlado pod vodstvom Goloba. Očitali so ji združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine, ukinitev urada za demografijo, opustitev dolžnega ravnanja na področju zdravstva in na področju preprečevanja nezakonitih migracij. V državnem zboru so 19. aprila opravili le razpravo, saj predlagatelji niso vložili nobenega predloga sklepa oz. konstruktivne nezaupnice, o katerih bi lahko glasovali.

Interpelacija o delu in odgovornosti ministra za zdravje Bešiča Loredana: poslanci SDS so 30. junija vložili interpelacijo, v kateri so ministru očitali odgovornost za poslabšanje razmer v zdravstvu, med drugim podaljšanje čakalnih dob v zdravstvu, neizpolnjene časovnice napovedane zdravstvene reforme in opuščanje dolžnega ravnanja. Z odstopom Bešiča Loredana z ministrske funkcije 7. julija in ugotovitvijo državnega zbora s 13. julija, da je Bešiču Loredanu prenehala funkcija ministra za zdravje, je interpelacija postala brezpredmetna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija