TRAGEDIJA NA SOČI: Umrl naj bi turist s križarke, ki je bila zasidrana v Kopru (FOTO)

Kronika

Včeraj, 19. septembra, ob 11.47 so bili novogoriški policisti obveščeni o tragični nesreči med raftingom na reki Soči pri naselju Trnovo ob Soči, pod kampom Trnovo, v občini Kobarid. V nesreči je umrl 55-letni državljan ZDA. Kot je sicer neuradno poročal Dnevnik, gre za turista, ki je v Slovenijo prispel s križarko, ki je bila včeraj zasidrana v Kopru. 

Fotografija je simbolična.

Ugotovljeno je bilo, da se je 16 tujcev, državljanov ZDA, Kanade, Združenega kraljestva in Belgije, okoli 10.30 pod vodstvom dveh vodičev lokalnega ponudnika z dvema gumenjakoma za rafting spustilo po reki Soči. Rafting se je začel pri vstopni točki Boka na Bovškem, pri naselju Log Čezsoški, in nadaljeval proti izstopni točki Trnovo 1, ki se nahaja pod naseljem Trnovo ob Soči. Na vsakem gumenjaku je bilo osem oseb in vodič. Prvi gumenjak je med plovbo po Soči, približno na polovici poti, zaradi visokega vodostaja zapeljal izven idealne linije rečnega toka in nasedel na skalo na desnem bregu.

Pri tem so s prvega čolna v vodo padli štirje udeleženci raftinga, vodni tok jih je odnesel nizvodno. Vodniku drugega čolna je nato iz reke Soče uspelo rešiti tri tuje državljane, med njimi tudi obnemoglega 55-letnega državljana ZDA, četrtemu udeležencu iz prvega čolna se je po padcu uspelo rešiti iz vode do bližnjega brega, nato pa se je odpravil peš do izstopnega mesta Trnovo 1.

Fotografija včerajšnjega reševanja na Soči. Vir: Gasilska enota Kobarid

V nadaljevanju je drugi čoln, na njem se je poleg vodiča nahajalo enajst oseb, zaneslo v levo izven idealne smeri rečnega toka, kjer je čoln s prednjim delom trčil v skalnato brežino in se prevrnil, pri tem pa so vsi udeleženci raftinga padli v reko Sočo. Omenjenemu vodiču in desetim udeležencem se je uspelo rešiti iz reke Soče na bližnji breg, medtem ko je tok reke Soče 55-letnega državljana ZDA odnesel nizvodno.

Kasneje so pod mostom, ki se nahaja ob izstopnem mestu Trnovo 1, v reki Soči opazili negibno osebo in jo približno 300 metrov nižje od omenjenega mostu potegnili iz reke Soče ter pričeli z oživljanjem vse do prihoda reševalcev. Slednji so nadaljevali z oživljanjem ponesrečenca, vendar je ameriški državljan kljub nudeni prvi pomoči na kraju umrl.

Zdravnik je na kraju potrdil njegovo smrt in odredili sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani, da bi ugotovili natančen vzrok smrti. Prav tako sta bila lažje telesno poškodovana dva udeleženca raftinga (državljana ZDA) iz drugega čolna, prvo pomoč so jima nudili v ZD Tolmin.

Kasneje je do izstopnega mesta Trnovo 1 prispel še prvi omenjeni čoln, na katerem so bile štiri osebe, ki so ostale na gumenjaku in z brega reke Soče pobrali še nekaj ponesrečenih udeležencev iz drugega čolna ter jih varno prepeljali do izstopnega mesta v Trnovem ob Soči.

Poleg policistov in kriminalistov so na kraju včerajšnje tragične nesreče posredovale tudi druge pristojne službe: gorski reševalci GRS Tolmin, gasilci PGD Kobarid in reševalci NMP ZD Tolmin. O dogodku so policisti obvestili tudi okrožno državno tožilstvo in preiskovalnega sodnika ter druge pristojne inšpekcijske službe. Policija nadaljuje z dodatnim zbiranjem obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine včerajšnjega tragičnega dogodka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija