TO SO ZGODNJI ZNAKI KOŽNEGA RAKA: Ključno je pravočasno ukrepanje!

Trendi

Znani radijski voditelj Chris Evans, ki je nedavno razkril svojo diagnozo kožnega raka, poudarja izjemno pomembnost zgodnjega odkrivanja. Poznavanje znakov kožnega raka, na katere morate biti pozorni, lahko bistveno vpliva na potek bolezni in morebitne ugodnejše izide. 57-letni voditelj je povedal: "Odkrili smo ga tako zgodaj, da naj bi bil popolnoma ozdravljiv." Njegov proaktivni pristop k iskanju medicinske pomoči poudarja pomen pravočasnega prepoznavanja in ukrepanja, poroča The Sun.

Chris Evans

Kožni rak je najpogostejši. Delimo ga na melanomskega in nemelanomskega. Maligni melanom predstavlja približno 15 odstotkov vseh kožnih rakov, odgovoren je za več kot 90 odstotkov vseh smrti zaradi kožnega raka. Melanom ne spada med najpogostejše vrste raka, se pa njegova incidenca viša najhitreje med vsemi raki. Za kožnim melanomom letno v Sloveniji zboli približno 600 ljudi, piše Onkološki inštitut Ljubljana.

Znaki melanomskega kožnega raka

Poznavanje znamenj na koži, zaznavanje njihovih sprememb ter hiter odziv nanje vam lahko rešijo življenje. Metoda ABCDE nas opozarja, na katere spremembe pigmentnih znamenj in kože moramo biti pozorni na spremembe velikosti, barve, oblike ali debeline že obstoječih peg ali prirojenih znamenj in ostalih tvorb.

Pri tej metodi gre za črke, ki so začetnice angleških pojmov, ki opredeljujejo nevarno pigmentno znamenje.

A = Asymetry (asimetrija). Bodite pozorni na lise ali madeže, ki niso enakomerno okrogli ali ovalni. Nevarna znamenja so večinoma asimetrična, čeprav ne nujno.

B = Border (rob). Posebno pozorno velja spremljati madeže na koži, ki nimajo jasnih robov ali pa so ti neenakomerni in nepravilni.

C = Color (barva). Posebna pozornost velja večbarvnim znamenjem. Običajna znamenja so ponavadi enega ali dveh odtenkov rjave barve. Nevarna so lahko znamenja, če so treh ali več barvnih odtenkov, zlasti če je med njimi črna, modrikasta, siva, rdečkasta in/ali rožnata barva.

D = Diameter (premer). Če je znamenje večje od 6 mm in raste, naj ga pregleda dermatolog.

E = evolution (spreminjanje). Melanom se običajno spreminja hitreje od 'navadnih' znamenj. Že v nekaj mesecih lahko opazimo, da zraste za več milimetrov, piše Medicinski center Medartis.

Znaki nemelanomskega kožnega raka

Zgodnji znaki nemelanomskega kožnega raka se običajno kažejo kot izbokline ali obarvane lise na koži. Stanje se navadno vztrajno poslabšuje v nekaj tednih in postopoma napreduje v mesecih ali celo letih. Rakave izbokline običajno kažejo rdečkasto in trdo naravo, ki se včasih razvijejo v razjede. Rakave lise pa običajno izgledajo ravne in luskaste.

Bazalnocelični karcinom (angl. basal cell carcinoma, kratica BCC), ki ga v klinični praksi krajše imenujejo bazaliom, je najpogostejši maligni tumor pri belopoltih ljudeh. Življenjsko tveganje za bazalnocelični karcinom pri prebivalcih zahodne Evrope znaša kar do 30 odstotkov. To pomeni, da lahko skoraj vsak tretji med nami do konca življenja dobi bazalnocelični karcinom.

BCC se običajno najprej opazi kot ranico ali krastico, ki nastane brez poškodbe ter postopoma raste. Od začetka včasih že kaže, da se bo zacelila, potem pa se ponovno odpre. Lahko je rdeče, rožnate ali rjavkaste barve, včasih tudi temne. Včasih izgleda kot brazgotina, lahko pa tudi kot luščeča se lisa, podobna luskavici, piše Dermatologija.si.

Skvamozncelični karcinom (angl. squamous cell carcinoma, kratica SCC) je posledica mutacij v celicah epidermisa, natančneje v keratinocitih. SCC ima različne pojavne oblike. Navadno se lušči, izgleda kot krasta, baza tumorja je vneta, izbočen je nad površino kože, lahko krvavi. Lahko izgleda kot ulkus. SCC se lahko pojavi kjerkoli na koži, najpogosteje pa na ušesih, vratu in rokah, piše BB dermatologija.

Spodbujanje zavedanja in zgodnjega ukrepanja

Javna izjava Chrisa Evansa poudarja potrebo po višji stopnji ozaveščenosti o kožnem raku. Zgodnje prepoznavanje in hitro ukrepanje lahko drastično vplivata na izide zdravljenja in celotno prognozo. S poznavanjem značilnih znakov in sprejemanjem preventivnih ukrepov posamezniki lahko prevzamejo nadzor nad svojim zdravjem in morda preprečijo napredovanje kožnega raka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija