TO BODO POKLICI PRIHODNOSTI: Ustrezate tem profilom?

Slovenija

Trije najbolj iskani profili letos so bili proizvodni delavec, prodajalec in skladiščnik, ugotavljajo na karierno-zaposlitvenm portalu MojeDelo.com. Za naprej napovedujejo rast potreb po poklicih, ki niso dovolj privlačni za mlade ali jim fakultete ne uspejo slediti, povezanimi s tehnologijo, robotizacijo, umetno inteligenci in okoljem.

Trend najbolj iskanih profilov že nekaj let ostaja podoben, najbolj iskani so tehnični profili, so v povzetku letošnjega leta zapisali na portalu. Med deseterico najbolj iskanih profilov so bili poleg omenjenih po njihovih podatkih še komercialist, delavec na strojih, diplomirani inženir strojništva, mesar, informatik, elektrotehnik in kuhar.

"V primerjavi z lanskim letom je večje povpraševanje po diplomiranih inženirjih strojništva in kuharjih, upadlo pa je povpraševanje po svetovalcih v prodaji in prodajnih predstavnikih," so pojasnili.

Večletna potreba na trgu dela po določenih kadrih je po njihovih navedbah sicer posledica upadanja zanimanja za izobraževalne programe, kot so mesar, delavec na strojih in kuhar, manj odprtih meja v času epidemije covida-19 oziroma težjega prehajanja delavcev, predvsem za delo v proizvodnji, skladiščih in prodaji ter povečanega povpraševanja po tistih profilih, ki jih primanjkuje.

Razlog tiči tudi v pospešeni digitalizaciji podjetij in hitremu napredku tehnologije, kar zahteva vedno več ustrezno izobraženega kadra, čemur fakultete ne morejo slediti, so navedli. Po drugi strani se izobražen tehnični kader v zadnjih letih, po izbruhu covida-19 pa še bolj, vse pogosteje odloča za delo na daljavo za podjetja v tujini, so opozorili.

Napovedi kažejo, da bodo poklici prihodnosti večinoma povezani z vse naprednejšo tehnologijo, robotizacijo, umetno inteligenco, pa tudi z varovanjem okolja in oskrbo človeka, "ki bo postala še pomembnejša zaradi starajoče se družbe". "Za delodajalce bodo zato še bolj ključne kompetence kandidatov, kot so sposobnost hitrega prilagajanja, želja po nenehnem učenju, zmožnost drugačnega, kreativnega razmišljanja in preklapljanja med več projekti in idejami hkrati," so izpostavili.

Podjetja, ki želijo ostati konkurenčna, uporabljajo različne načine, kako pritegniti ustrezne kadre. Med privlačnejšimi bonitetami so zaposlitev za nedoločen čas, višja plača ter pospešeno vlaganje v izobraževanje novega zaposlenega in tudi že obstoječih kadrov. Podjetja tudi pogosteje poudarjajo lastnosti, ki so zanimive določeni ciljni skupini, denimo fleksibilen delovni čas in lokacija dela ter najnovejša tehnologija za kader iz dejavnosti IT.

Strokovnjaki pri MojeDelo.com svetujejo, da podjetja skušajo pritegniti potrebne kadre tako, da izpostavijo ključne prednosti, ki jih kandidat dobi z zaposlitvijo v podjetju. "Višina plače ni nujno edini razlog, da se nekdo odloči za delo v določenem podjetju. Pomembno je izpostaviti tudi 'mehke' dejavnike, ki kandidate prepričajo, da je to podjetje prava izbira zanje, in izpostaviti tiste pozitivne lastnosti, ki jih delajo drugačne od drugih podjetij," so prepričani.

Pomanjkanje kadrov delodajalce spodbuja tudi k drugačnemu načinu iskanja ustreznih kandidatov. Potencialne zaposlene tako v številnih državah že iščejo preko družbenih omrežij, z zabavnimi vsebinami jim nudijo zaposlitvene bonitete in dodatno vlagajo v izobraževanja, so sklenili na portalu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  12 .12. 2021 ob  20: 09
-1
Populacija se stara ker ni vec tolko otrok je vse vec starejsih,tle je dober biznis in se zivljenska doba se podaljsuje.
Imeli bomo kup penzijonistov okoli starih od 90 do 100 let