TIK PRED NOVIM LETOM: Stavkali bodo v vseh poslovalnicah, cel dan

Slovenija

Sindikat Tuša je za 30. december napovedal celodnevno opozorilno stavko. Ta se bo začela ob 6. uri in prekinila ob 21. uri. Stavkajoči bodo stavkali na svojih delovnih mestih, stavka pa bo potekala v vseh poslovalnicah, so sporočili iz sindikata.

"Zahtevamo dvig osnovne plače tako, da bo osnovna plača prodajalca znašala 1203,36 evra in da se bo redno usklajevala z vsakoletnim dvigom minimalne plače in inflacijo," so danes povedali v sindikatu in dodali, da zahtevajo tudi nadomestilo plače za čas stavke v višini plače, ki bi jo stavkajoči delavci prejeli, če bi delali.

Spomnili so, da je bila njihova prvotna zahteva osnovna plača v višini 1450 evrov, medtem pa jim je uprava Tuša pripravljena ponuditi 1120 evrov bruto. To bo po navedbah sindikata z letom 2024 več kot 100 evrov pod minimalno plačo. "Medtem pa dosega realiziran promet vedno nove rekorde," so poudarili.

Navedli so, da so med dosedanjimi pogajanji dosegli ponovno uvedbo nekaterih dodatkov, ki so bili lani enostransko in brez opozorila delavcem odvzeti. Prav tako se je podjetje strinjalo, da se z novim letom pričnejo pogovori o podjetniški kolektivni pogodbi.

"Dosegli smo tudi strinjanje o tem, da je treba za delavce in poslovodje izvesti obvezna izobraževanja o mobingu in zlorabah na delovnem mestu. V panožni kolektivni pogodbi pa se bodo sindikati in zaposlovalci dogovorili tudi o matični poslovalnici kot kraju opravljanja dela za zaposlene," so še pojasnili v sindikatu.

Vodstvo Tuša obžaluje napoved celodnevne stavke in to, da predstavniki Sindikata Tuš niso sprejeli predloga za zvišanje osnovne plače in aktivnosti, ki bi vodile k sklenitvi kolektivne pogodbe na podjetniški ravni. Najnižja osnovna plača za delovno mesto prodajalec je v Tušu že sedaj višja, kot je določeno s panožno kolektivno pogodbo. Zahteva po povišanju osnovne plače za 13,5 odstotka in še dodatni uskladitvi z inflacijo je nerazumna, so zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  24 .12. 2023 ob  13: 43
Aha tu je celo sranje nastalo zaradi plač. A nezaposlene ljudi se sili v javna dela tudi če niso za to usposobljeni in plača je še precej nižja od KAO minimalne slovenske plače.
ZA KOGA K...A JE POTEM MINIMALNA PLACA 1.203€ BRUTOjQuery112302809379781886947_1703421033290??

Naj mi kdo to razloži ker če je minimalna potem nikjer ne glede na izobrazbo nebi smeli izplačati manj. Pa jo!