TA KONEC TEDNA V PIRANU POMORSKI KRST: Kakšno je delo pomorščaka in kakšne so možnosti zaposlitve? (VIDEO)

Piran

V soboto, ki je pred nami, se bo v Piranu odvil tradicionalni, že 77. pomorski krst ob sprejemu novega rodu bodočih pomorcev. A dejstvo je, da je bil poklic pomorščaka nekoč bistveno bolj priljubljen in privlačen kot danes. Če je pomorska šola v Piranu nekoč vpisovala po več oddelkov navtičnih tehnikov in ladijskih strojnikov, je slika danes takšna: v prvi letnik programa plovbni tehnik je vpisanih le okoli 30 dijakov. Kakšno pa je pravzaprav delo pomorščaka? In kakšne zaposlitvene možnosti ponuja ta poklic?

Začne se na srednji pomorski šoli, a pot do poklica pomorščaka je dolga in zahtevna. Na ladji se kot kadeti najprej srečajo z nehvaležnimi deli, potem pa se postopno kot častniki lahko vzpenjajo po lestvici. Nekateri tudi do položaja kapitana.

S tem pa ne osvojijo le teoretičnih in praktičnih znanj, temveč je to tudi šola življenja, nam pove Robert Škrokov z Uprave za pomorstvo. "Naučimo se delati vse, od dela na palubi, torej fizičnih del, v poštev pride tudi strojni del, moramo se ukvarjati z elektriko. In v bistvu je to šola življenja, ki nam da tudi neko korajžo."

"Tega občutka, ko je človek sam na sredi oceana, se na da primerjati z ničemer," še doda Škrokov. Kaj je torej tisto, kar mlade prepriča, da se odločijo stopiti na pot do poklica pomorščaka? Ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Borut Butinar pa izpostavlja, da "so bili pomorščaki vedno idealisti in sanjači. Privlači jih morje in vse tisto neznano in široko, kar morje prinese. Vsi si želijo iti na morje, v zadnjem času so zelo popularne jahte."

In čeprav ima morje svoj čar, se lahko odločijo tudi za delo na kopnem. Možnosti zaposlitve so široke, od dela v ladjedelnicah in marinah, pa vse do dela v Luki Koper, na pomorski policiji in na Upravi za pomorstvo, ki skrbi za varnost plovbe.

Morjeplovci so tradicionalno povečini res bili moški, a danes je v njihovih vrstah tudi nekaj žensk. "Mi v generacijo vpišemo od dve do štiri dekleta, predvsem v zadnjih letih. Ja, nekaj zanimanja je tudi med dekleti in če lahko povem za področje srednjega šolstva so to običajno zelo uspešna dekleta in tudi uspešna v šoli – bolj kot fantje," pove ravnatelj Butinar. 

Slovenija je in bo ostala pomorska država – in pomorščake bomo potrebovali, še pove ravnatelj. Na program plovbni tehnik se zadnja leta vpisuje okrog 30 dijakov – je pa ta bazen ljudi tudi dejansko zaposljiv.

Pomorski krst bo ta konec tedna

Piran bo 8. in 9. septembra gostil že 77. pomorski krst, ki ga ob sprejemu novega rodu bodočih pomorcev vsako leto prireja Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran (GEPŠ). Prvi krst v obliki spontanega dogodka so dijaki uprizorili leta 1947.

Skozi leta se je dogodek spreminjal in postal pomembna pomorska, etnografska prireditev, ki je med drugim najstarejša neprekinjena prireditev v slovenski Istri in najstarejša neprekinjena šolska prireditev v državi.

Neptun bo v soboto ob 15.30 z ožjim spremstvom odplul proti Piranu. Gusarji z novinci bodo izpred pomorske šole peš krenili ob morju v Piran. Ob 17. uri bo Neptun v spremstvu svojih gusarjev pristal na glavnem pomolu v Piranu. Povorka se bo vila do Punte, Tartinijevega trga, vse do Ribiškega trga, kjer bo ravnatelj GEPŠ Borut Butinar pozdravil novo generacijo in Neptuna.

Nato bo Neptun nagovoril bodoče pomorščake, sledil pa bo krst 150 zelencev na glavnem pomolu pred Hotelom Piran. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  05 .09. 2023 ob  15: 08
Tudi v mojih časih nas je bilo vpisanih 30 v prvi letnik plovbni tehnik.