STALNO ZAMUJATE? Morda imate to manj znano stanje

Trendi

Se nenehno izmikate dogovorjenim srečanjem in neprestano zamujate? Medtem ko vas morda nekateri označujejo za leno ali nevljudno osebo, morda trpite za na splošno manj znanim stanjem, imenovanim 'časovna slepota'.

'Časovna slepota' se nanaša na nezmožnost prepoznavanja pretečenega časa ali ocenjevanja, koliko časa bo trajala naloga, je pojasnil Robert Common, kvalificirani psiholog in strokovnjak za duševno zdravje. Kot rezultat lahko pogosto tečete za avtobusom, ne izpolnjujete rokov ali ocenjujete, da bo naloga trajala deset minut, ko bo v resnici trajala dvakrat toliko. Ali pa se lahko soočate z nasprotnim učinkom in se znajdete na dogodku tri ure pred začetkom.

Po definiciji sicer to ni medicinsko stanje, vendar ga zdravniki uporabljajo za opis izgubljanja občutka za čas. 'Časovna slepota' je tudi pogost simptom motnje pozornosti s hiperaktivnostjo (angl. (attention deficit hyperactivity disorder, kratica ADHD). Psiholog Smriti Joshi je za MailOnline povedal: "Veliko dejavnikov, povezanih z ADHD, kot so težave s spominom in uravnavanjem pozornosti, lahko prispevajo k popačenemu občutku za čas." To pa ne pomeni, da morate imeti ADHD, da doživite 'časovno slepoto', saj se s tem stanjem lahko spopada kdorkoli.

'Časovno slepoto' in občutke odtujenosti lahko povzročijo zgodnje otroške travme, je dejala Sue Smith, psihoterapevtka in predstavnica britanskega sveta za psihoterapijo (UKCP). Smithova dodaja, da se "simptomi lahko razlikujejo od popolne predanosti eni dejavnosti do njene nasprotne skrajnosti, ko denimo naenkrat začnete s petimi opravili in se zaradi kaosa popolnoma izgubite." Na žalost, če ne zaznate svoje 'časovne slepote', lahko simptomi otežijo vaše vsakdanje življenje.

Common je opozoril, da se 'časovna slepota' lahko zamenja za lenobo ali neumnost. "Delodajalci morda mislijo, da se ne posvečate službi ali da je ne jemljete resno. Osebni odnosi se prav tako lahko poslabšajo, saj bližnji lahko menijo, da ste sebični ali egocentrični." Poudaril je, da lahko otroke, ki trpijo zaradi 'časovne slepote', zamenjajo za osebe z intelektualnimi ali učnimi težavami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija