ŠOK NA ODPRTEM PRVENSTVU ZDA: Novak Đoković diskvalificiran! (VIDEO)

Svet

Srbskega teniškega igralca Novaka Đokovića so na odprtem prvenstvu ZDA sodniki diskvalificirali, potem ko je proti koncu prvega niza z žogico nehote zadel linijsko sodnico. V četrtfinale drugega grand slama sezone je tako po izidu 6:5 v prvem nizu napredoval Španec Pablo Carreno Busta. Đoković incidenta novinarjem ni pojasnil, se je pa kasneje opravičil.

Slednji se je v prvem nizu dobro upiral prvemu igralcu sveta in letos še neporaženemu srbskemu zvezdniku, v 11. igri pa mu je celo vzel servis.

Đokovića je to ujezilo, žogico pa je z loparjem udaril nazaj proti osnovni črti in pri tem nehote zadel linijsko sodnico v predel vratu, zaradi česar se je gospa zgrudila.

Sodniki na čelu z nadzornikom tekmovanja so številko ena moškega tenisa po desetminutnem posvetovanju diskvalificirali, ne da bi si pri tem ogledali počasni posnetek.

Pravila jasno določajo, da ob "nešportnem in nasilnem dejanju proti sodnikom, nasprotnemu igralcu ali drugim osebam na igrišču," sledi diskvalifikacija. Nasilno dejanje v tem primeru določa vsak neprimeren dotik ali udarec omenjenih oseb, med te štejejo tudi udarci z žogo ali loparjem.

Đoković je takoj po nenamernem udarcu žoge stekel proti linijski sodnici, se ji opravičil, a sodniki so bili neomajni in so zmagovalca 17 turnirjev velike četverice diskvalificirali.

"Sodnik po posvetovanju z vodjo nadzornikov Grand Slam lahko odloči, da incident izpolnjuje pogoje za resno kršitev pravilnika, kar pomeni kazen igre oziroma diskvalifikacijo, ob manjši kršitvi pa je predpisana točkovna ter denarna kazen," je zapisano v pravilniku OP ZDA. Odločitev sodnikov je dokončna, pritožba pa ni mogoča, je še zapisano v pravilniku turnirjev za grand slam.

Đoković je odšel z igrišča, ne da bi pojasnil dejanje, in se odpeljal z avtom proti najetemu domu. Do uradnikov je prišla vest, da se ne bo vrnil, da bi ponudil razlago. Kasneje je prek družbenih omrežij poslal opravičilo, napisano v angleščini in srbščini, v katerem je v celoti prevzel odgovornost za svoje ravnanje.

View this post on Instagram

This whole situation has left me really sad and empty. I checked on the lines person and the tournament told me that thank God she is feeling ok. I‘m extremely sorry to have caused her such stress. So unintended. So wrong. I’m not disclosing her name to respect her privacy. As for the disqualification, I need to go back within and work on my disappointment and turn this all into a lesson for my growth and evolution as a player and human being. I apologize to the @usopen tournament and everyone associated for my behavior. I’m very grateful to my team and family for being my rock support, and my fans for always being there with me. Thank you and I’m so sorry. Cela ova situacija me čini zaista tužnim i praznim. Proverio sam kako se oseća linijski sudija, i prema informacijama koje sam dobio, oseća se dobro, hvala Bogu. Njeno ime ne mogu da otkrijem zbog očuvanja njene privatnosti. Jako mi je žao što sam joj naneo takav stres. Nije bilo namerno. Bilo je pogrešno. Želim da ovo neprijatno iskustvo, diskvalifikaciju sa turnira, pretvorim u važnu životnu lekciju, kako bih nastavio da rastem i razvijam se kao čovek, ali i teniser. Izvinjavam se organizatorima US Opena. Veoma sam zahvalan svom timu i porodici što mi pružaju snažnu podršku, kao i mojim navijačima jer su uvek uz mene. Hvala vam i žao mi je. Bio je ovo težak dan za sve.

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole) on

Srbski tenisač je imel v dvoboju precej drugih težav, nenazadnje si je tik pred incidentom poškodoval ramo, ko je nerodno padel na roko. Zaradi tega je pri izidu 5:5 in 0:30 na svoj začetni udarec prejel pomoč zdravnika, v nadaljevanju igre pa je Carreno Busta prišel do breaka.

V letošnji sezoni je bil 33-letni Beograjčan neporažen, dobil je vseh 26 dvobojev, bil pa je tudi glavni favorit, da v New Yorku na igriščih teniškega centra Billie Jean King osvoji še četrti naslov.

Kazen je Đoković sprejel mirno, četudi je dolgo debatiral s sodniki. Nad odločitvijo pa je bil začuden tudi 29-letni Španec, ki bo v četrtfinalu igral proti zmagovalcu dvoboja med Kanadčanom Denisom Shapovalovom in Belgijcem Davidom Goffinom.

Na turnirju v New Yorku, kjer so odigrali masters, ki bi moral biti v Cincinnatiju, se je podoben incident zgodil na tekmi med slovenskim tenisačem Aljažem Bedenetom in Rusom Danilom Medvedjevom. Ljubljančan je takrat žogico nehote udaril v snemalca na tribuni, a je kasneje nadzornik dvoboja po pogovoru s snemalcem določil, da ne gre za resno kršitev pravilnika, zaradi česar je lahko končal dvoboj, ki ga je proti Rusu izgubil 3:6, 3:6.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija