SMRT MOŠKEGA VZROK ZA PREPOVED PASME AMERIŠKI BULLY XL: Lastnika obtožili uboja iz malomarnosti

Kronika

Po tragičnem napadu dveh psov pasme ameriški bully, v katerem je moški izgubil življenje, je britanski premier Rishi Sunak napovedal prepoved lastništva pasme ameriški bully XL v Veliki Britaniji.

Napad se je zgodil v osrednji Angliji, v grofiji Staffordshire, kjer so reševalci v četrtek prejeli nujen klic. Dva psa sta hudo poškodovala moškega v bližini Birminghama, ki je kljub zdravljenju v bolnišnici, na žalost, umrl. 30-letni lastnik psov je bil takoj aretiran, 15. septembra pa so ga obtožili suma uboja iz malomarnosti. Oba psa, ki sta bila udeležena v napadu, naj bi bila pasme ameriški bully tipa XL.

Ameriški bully tipa XL je razmeroma nova pasma, ki je bila prvič registrirana v ZDA leta 2004. Nastala je s križanjem ameriških pitbul terierjev in drugih sorodnih pasem, povezanih s pitbuli in buldogi. Ameriški bullyji se delijo na štiri različice - XL, pocket, standard in classic, ki se razlikujejo predvsem po velikosti.

Po podatkih aktivistične skupine Bully Watch, ki se zavzema za nadzor nad ameriškimi bullyji, je v zadnjih dveh letih v Veliki Britaniji zaradi napadov psov te pasme umrlo 14 ljudi. Pred omenjenim incidentom je bila prejšnjo soboto žrtev napada mladiča, križanca med ameriškim bullyjem tipa XL in staffordshirskim bulterierjem, tudi 11-letna deklica, ki jo je pes hudo poškodoval.

Ministrica za notranje zadeve Suella Braverman je že prejšnji teden izrazila mnenje, da bi bilo treba razmisliti o prepovedi pasme ameriški bully XL, saj jo je označila za smrtno nevarno, še posebej za otroke. Rishi Sunak je napovedal zakonsko prepoved lastništva te pasme. S tem bi se ameriški bully XL do konca tega leta pridružil že prepovedanim pasmam v Veliki Britaniji, kot so pitbul terier, japonski tosa inu, argentinska doga in brazilska fila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija