SE ZA UPOKOJENCE OBETAJO SPREMEMBE? Takšen je predlog

Slovenija

Poslanci bodo tokratno redno sejo sklenili z razpravo o opozicijskem predlogu novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki predvideva, da bi zavarovanci, ki izpolnjujejo zakonske pogoje upokojitev in še želijo delati, prejemali polni znesek pokojnine in delali za polni delovni čas. Razpravljali bodo tudi o Bloudkovih priznanjih.

V SDS z novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predlagajo spremembo obstoječe zakonske ureditve na način, da se zavarovancem, ki izpolnijo zakonske pogoje za polno starostno upokojitev in za katere delodajalec zaradi delovnih potreb izrazi interes po ponovni zaposlitvi tudi po njihovi upokojitvi, omogoči hkrati prejemanje starostne pokojnine v polnem znesku (100 odstotkov) in opravljanje dela v delovnem razmerju za polni delovni čas (dvojni status).

Poslanci bodo razpravljali tudi o vladnem predlogu dopolnitve zakona o Bloudkovih priznanjih, ki predvideva, da se med dobitnike priznanj vključi tudi dobitnike olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih in medalje s šahovske olimpijade. Vlada je z dopolnilom predlagala še, da bi v prehodno določbo zakonskega predloga med upravičence vključili še športnike, ki so dosegli vrhunske mednarodne rezultate v času pred uveljavitvijo predlaganega zakona, a nagrade še niso dobili.

Poslanci bodo obravnavali tudi predlog zakona o dopolnitvah zakona o višjem strokovnem izobraževanju, predlogu novele o zakonu o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja ter predlog resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  22 .09. 2023 ob  13: 29
21
Po 40 letih dela poberi se v penzjon ‼️Starčki bodo delali, mladi pa snifali bel prah!
vseved |  22 .09. 2023 ob  12: 07
22
Kdo bo delal? Zidarji, trgovci,...ki so že izpiti do amena,ali bodo delali senilni zdravniki,učitelji,profesorji?
kokodek |  22 .09. 2023 ob  10: 51
naprej bodo delali samo tisti, ki so že polni šoldov in se niso dosti pretegnili na delovnem mestu. predlog zakona je verjetno prilagojen JJ, ki bi do nezavesti bil prisesan na državne jasli
Zvitalisica |  22 .09. 2023 ob  09: 48
Logično in edino pravilno. Ljudje so naredili polno delovno dobo, doprinašali sebi in družbi in pričakujejo polno pokojnino. V kolikor delajo dalje, naj bodo plačani kot vsak drug delavec. Koristi so mnogotere: boljši standard, višja poraba, skozi katero bo država dobila več davka in še in še. Največja dobrobit pa je za samo osebo, ki je fizično in psihično aktivna, neprimerno bolj zdrava od vrstnikov, ki poležavajo doma, gledajo toksična poročila ali pa hodijo od kafiča do kafiča. Na ta način bo potrebno manj antidepresivov, manj psihoterapevtov, manj psihiatrov, taki ljudje širijo pozitivo okoli sebe. Družba je tako lahko samo boljša in bolj zdrava.
ODLIČEN PREDLOG od koderkoli je že prišel! Čestitke!