SE JE RES TREBA LOTITI OMILITVE STATUSA ZAŠČITE VOLKOV? Tokrat so se za to zavzeli voditelji 16 nemških zveznih držav

Svet

Evropska komisija je nakazala možnost spremembe statusa zaščite volka v EU, kar je sprožilo pozive po omilitvi te zaščite. Tokrat so se za to zavzeli voditelji 16 nemških zveznih držav, ki menijo, da bi morala komisija državam dovoliti izvajanje drugačne politike upravljanja s temi divjimi živalmi.

Predsednik nemške dežele Spodnja Saška, Stephan Weil, je poudaril potrebo po novih pravilih, ki bi dovolila odstrel volkov na območjih, kjer je njihova populacija velika. Tudi Združenje ovac Severnega Porenja Vestfalije se zavzema za omilitev zaščite volka, saj menijo, da volkovi še naprej pobijajo ovce, kljub postavljenim ograjam na pašnikih in prisotnosti pastirskih psov. Poziv k omilitvi pravil za zaščito volka v EU je podal tudi predstavnik nemškega združenja kmetov, Udo Hemmerling.

Evropska komisija je opozorila na naraščajoče konflikte med volkovi, lokalnimi kmetijskimi in lovskimi skupnostmi ter poudarila, da je treba pravila preučiti. Zainteresirano javnost pozivajo, naj do 22. septembra posreduje podatke o številu volkov in njihovem vplivu, da bi se po potrebi spremenil status zaščite volka v EU in posodobil pravni okvir.

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, je izpostavila, da so se koncentracija volčjih tropov v nekaterih evropskih regijah postala resnična nevarnost za živino in potencialno tudi za ljudi. Lokalne in nacionalne oblasti je pozvala, naj po potrebi ukrepajo, saj jim zakonodaja EU omogoča takšne ukrepe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija