S KONCERTOM V BRDIH ZAČETEK PRIMORSKE POJE: Letos jo posvečajo istrskemu skladatelju Aldu Kumarju

Slovenija

Z nocojšnjim koncertom v Vili Vipolže v Goriških Brdih se začenja letošnja revija Primorska poje. Vse do 11. maja, ko bo v Šmarjah pri Kopru zadnji koncert letošnje, 55. revije, bo Zveza primorskih pevskih zborov pripravila 35 koncertov širom Primorske, v zamejstvu v Italiji, na Hrvaškem in avstrijskem Koroškem.

Nocojšnjemu nastopu v Goriških Brdih bosta ta konec tedna sledila še sobotno srečanje v Biljah ter nedeljsko v Braniku.

Letošnja revija Primorska poje je posvečena Aldu Kumarju, ki letos praznuje 70 let. Tako bo mogoče na določenih odrih slišati njegovo pesem Dajte, dajte. Na različnih odrih bo sicer pelo več kot 3000 pevcev, saj se je na revijo prijavilo kar 210 zborov in vokalnih skupin.

"Poleg Primorskih zborov bodo peli še slovenski zbori iz Italije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije, Francije in letos na novo, iz Bosne in Hercegovine," je v spletni knjižici o letošnji reviji zapisala predsednica Zveze pevskih zborov Primorske Janja Konestabo.

Podroben razpored koncertov in digitalna knjižica z informacijami o koncertih in nastopajočih sta objavljena na spletni strani Zveze pevskih zborov Primorske.

Aldo Kumar

"Petje ni le umetniška dejavnost, temveč ima lahko tudi socialne, fizične in terapevtske učinke. V možganih se počasi sproščajo hormoni sreče in zadovoljstva. Če vprašate pevce, zakaj pojejo, povedo, da radi hodijo na vaje, ker pri petju uživajo, pojejo skladbe, ki so jim všeč, se družijo, najdejo nove prijatelje, kot družba pa preživljajo skupaj prosti čas," je o velikem zanimanju za zborovsko petje in sodelovanju na reviji povedala Konestabo.

Revijo Primorska poje organizirajo Zveza pevskih zborov Primorske, zbori in društva ob pomoči območnih izpostav Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti na Primorskem, Zveza slovenskih kulturnih društev v Italiji, Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst ter Zveza slovenske katoliške prosvete Gorica.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija