PRVI AMERIŠKI TURISTI ŽE ZAČELI ZAPUŠČATI LADJO: V kitajski provinci Hubei medtem že tretji dan zapored upad novih okužb

Svet

V kitajski provinci Hubei, ki jo je epidemija covid-19 najbolj prizadela, so tretji dan zapored zabeležili upad novih okužb z novim koronavirusom, ki je doslej na celinski Kitajski zahteval 1665 smrtnih žrtev. Okuženih je več kot 68.000 ljudi. Z izjemo province Hubei je število novih primerov okužb z novim koronavirusom upadlo 12. dan zapored.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že opozoril, da je "nemogoče predvideti smer, v katero bo šla epidemija". "Vse vlade, podjetja in medije smo pozvali, naj sodelujejo z nami, da bomo zagnali ustrezno raven preplaha, ne da bi podpihovali histerije," je na münchenski varnostni konferenci dejal Tedros. Izven Kitajske so doslej po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zabeležili približno 700 okužb in štiri smrtne primere. V soboto so prvi primer smrti zaradi covid-19 zabeležili tudi v Evropi.

Največ okužb z novim koronavirusom izven celinske Kitajske so doslej zabeležili na Japonskem, in sicer na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je pred japonsko obalo v karanteni od 5. februarja. Na ladji je po zadnjih podatkih okuženih 355 ljudi. ZDA, Kanada in Hongkong so sicer napovedale, da nameravajo z ladje evakuirati svoje državljane. Ob tem so dodali, da bodo morali vsi, ki se bodo vrnili v domovino, v 14-dnevno karanteno.

Prvi ameriški turisti so kasneje v nedeljo zvečer po lokalnem času že začeli zapuščati ladjo. V skupinah so se nato vkrcali na avtobuse, ki jih vozijo vozniki, oblečeni v zaščitne obleke. Nekateri ameriški turisti so sicer zavrnili, da bi zapustili ladjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so potrdili tudi med potniki z ladje za križarjenje Westerdam, ki ji je vplutje in izkrcanje potnikov v petek dovolila Kambodža. Okužbo so potrdili pri 83-letni Američanki, ki je iz Kambodže odpotovala v Malezijo. Malezijske pristojne oblasti so danes sporočile, da so potnico odpeljali v bolnišnico v malezijski prestolnici Kuala Lumpur. Ameriška turistka je bila med 145 potniki, ki so se želeli prek Malezije vrniti domov. Ob prihodu v Malezijo sta skupaj s soprogom dobila simptome, ki so značilni za okužbi z novim koronavirusom. Test pri 85-letnemu soprogu je bil negativen.

Kitajski predsednik Xi Jinping pa je očitno vedel za izbruh novega koronavirusa že več tednov, preden je javno spregovoril o njem in pozval k ukrepom za zajezitev epidemije, kaže prepis predsednikovega govora, ki so ga v soboto objavili mediji blizu vladajoči komunistični stranki.

Xi Jinping

V nagovoru 4. februarja je namreč Xi povedal, da je na sestanku najvišjih predstavnikov stranke 7. januarja "zahteval delo na preprečevanju in nadzoru novega koronavirusa". Tega njegovega poziva lokalne oblasti v provinci Hubei niso docela upoštevale, saj so med drugim 18. januarja dovolile množični obed 40.000 družin v Wuhanu s ciljem postavitve Guinnessovega rekorda, navaja dpa.

Do objave predsednikovega govora prihaja potem, ko je bilo več lokalnih in regionalnih predstavnikov v Hubeiju razrešenih zaradi neustreznega ravnanja ob izbruhu virusa. Po navedbah dpa je to nov poskus ubranitve predsednikovega slovesa, hkrati pa to predstavlja nevarnost, da bi bil predsednika vključen v razpravo o odgovornosti za napake, ki so bile storjene ob izbruhu epidemije.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija