PRILJUBLJENO OLJE ZA CVRTJE LAHKO PRIVEDE DO DEPRESIJE IN AVTIZMA: Izogibajte se mu!

Trendi

Nova znanstvena raziskava, ki so jo opravili na kalifornijskem vseučilišču Riverside, je pokazala, da uživanje sojinega olja vodi do celega niza genetskih sprememb v možganih. Strokovnjaki priporočajo, da se mu izognete, kjerkoli je mogoče. Gre za olje, ki se pogosto uporablja, saj ga lahko segrevamo pri visokih temperaturah, preden se začne dimiti. Poleg tega je praktično za cvrtje v fritezah, ponvah in na žarih.

Poleg tega, da sojino olje povzroča sladkorno bolezen in debelost, lahko njegovo uživanje privede tudi do genetskih sprememb v možganih, ki posledično povzročajo nevrološke spremembe, vključno s tesnobo, avtizmom, depresijo in Alzheimerjevo boleznijo, piše International Business Times.

Raziskavo so opravili na miših. Ena skupina je dobivala hrano, obogateno z običajnim sojinim oljem, druga s sojinim oljem brez lineoleinske kisline in tretja hrano, obogateno s kokosovim oljem.

Raziskovalna skupina je ugotovila, da številni geni miših, ki so se hranile s sojinim oljem, ne delujejo pravilno. Eden od teh genov proizvaja t. i. hormon ljubezni, oksitocin. Pri miših, hranjenih s sojinim oljem, se je znižala raven oksitocina v hipotalamusu. Spremembe tega gena so povezane z depresijo in avtizmom.

Raziskovalna skupina je odkrila še približno sto drugih genov, na katere je vplivalo uživanje sojinega olja. Imelo je tudi negativen vpliv na metabolizem. Obe sojini olji sta imeli podobne učinke, ki pa jih kokosovo olje ni imelo. Spremenjeni so bili geni, ki se jih povezuje s shizofrenijo, depresijo in Alzheimerjevo boleznijo. Vendar pa raziskovalci poudarjajo, da ni dokazov, da bi olje povzročalo te bolezni.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija