POLICIJA PREISKUJE DRUŠTVO MAUS, KI JE ZBIRALO DENAR ZA GALA: Sredstva odslej zbira Karitas

Kronika

Starša šestletnega Gala, ki se bori s prirojeno deformacijo rok in bi za operacijo v ZDA potreboval 120.000 evrov, sta se po razhodu z društvom Maus za nadaljevanje humanitarnega zbiranja denarja za zdravljenje uspela dogovoriti z Nadškofijsko karitas Maribor. Policija za zdaj domnevno sporne posle Mausa še preiskuje.

Nataša Vrbnjak Šteflič

Kot je za STA povedala Galova mama Nataša Vrbnjak Šteflič, so se s Karitas dogovorili in upa, da bo čim prej na njihov račun prenakazan tudi denar, ki ga je doslej preko društva Maus zbirala njegova predsednica Nataša Švikart. Koliko je tega denarja, za zdaj ne ve.

Da so se dogovorili za sodelovanje, je za STA potrdil tudi predstavnik mariborske Karitas Darko Bračun, ki je povedal, da so staršema dali na razpolago njihov tekoči račun, hkrati pa bodo v sklopu dogovora skušali pomagati po svojih močeh.

"Dogovor je, da tisto, kar se je dogajalo prej, ureja mama. Če bo le mogoče, bo nato preko našega računa plačana operacija, tudi s prej zbranim denarjem. Ob tem skušamo mami pomagati pri realizaciji donatorskih pogodb in zbranih sredstvih na različnih dogodkih," je dodal Bračun.

Nataša Švikart (Društvo Maus) in Gal

S Švikartovo, ki od izbruha afere z mediji ne komunicira več, tudi Štefličeva nima stika, vseeno pa upa, da bo do denarja, ki so ga podarili ljudje za Gala, vendarle prišla. Takoj ko bo bolj jasno, koliko je denarja, namerava to tudi javno objaviti.

Do spora med Galovo družino in društvom Maus je prišlo po tistem, ko naj bi predsednica društva priznala, da je od zbranega denarja za svoje potrebe vzela skoraj 30.000 evrov. Švikartova je sicer zatrdila, da si je denar sposodila, in ne ukradla, ter zagotovila, da ga bo kar najhitreje vrnila. Na domnevne nepravilnosti njenega ravnanja so opozorili starši še nekaterih otrok, ki so v preteklosti sodelovali z društvom.

Na Policijski upravi Maribor so danes v zvezi s prijavami za STA pojasnili, da še vedno zbirajo obvestila, nato pa bodo ugotovitve posredovali pristojnemu tožilstvu.

Šestletnega Gala želijo odpeljati na operacijo k specialistu Droru Paleyju, ki je v zasebni kliniki na Floridi že pomagal nekaterim slovenskim otrokom, a Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije po navedbah medijev posega ne namerava plačati. Operacija je predvidena junija prihodnje leto, za zdaj pa je društvo Maus poravnalo okoli 9000 evrov predplačila.

V javnosti so se pojavila tudi vprašanja o tem, ali lahko dečku pomaga društvo Palčica pomagalčica, ki je v nedavni odmevni akciji v rekordnem času zbralo okoli štiri milijone evrov, torej precej več kot jih za zdravljenje v ZDA potrebuje 19-mesečni Kris.

Kot je za STA povedala predstavnica društva Larisa Štoka, bo seveda ves denar porabljen izključno za otroke, ki potrebujejo zdravstveno pomoč. Pomagati so pripravljeni tudi Galu, vendar želijo, da se najprej razčistijo nejasnosti, ki so nastale v zvezi s tem in zdaj mečejo slabo luč na vse takšne humanitarne projekte.

"Časa do Galove operacije je še nekaj in mi bi mu z veseljem pomagali, ko bodo stvari jasne. Tako kot bomo drugim, ki potrebujejo našo pomoč. Ker smo pričakovali, da bo veliko prošenj, smo sicer kot kriterij društva izpostavili, da najprej pomagamo življenjsko ogroženim otrokom," je dodala Štoka.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija