POGREŠAJO ŠE NAJMANJ ŠEST OSEB: Veliko upanja, da bi še kdo, ki je padel v vodo, preživel nesrečo, sicer ni (FOTO, VIDEO)

Kronika

Potem ko je v Baltimoru ladja podjetja Maersk davi po krajevnem času trčila v steber avtocestnega mostu Francis Scott Key, ki se je nato zrušil, oblasti nadaljujejo iskanje in reševanje morebitnih preživelih, poročajo ameriški mediji. Iz reke so doslej potegnili dve osebi, pogrešajo jih še najmanj šest. Pred trkom je ladja poslala klic v sili.

V reko Patapsco je ob zrušitvi mostu padlo več vozil. Po besedah šefa gasilcev Baltimora Jamesa Wallaca so kmalu po nesreči iz vode potegnili dve osebi, pogrešajo jih še najmanj šest, je na novinarski konferenci povedal sekretar za transport Marylanda Paul Wiedefeld. Na tovorni ladji, ki je po trčenju ostala vpeta v steber mostu, ni bilo žrtev, poroča televizija CNN.

Več kot 2600 metrov dolg most, ki nosi ime avtorja ameriške himne, so odprli leta 1977, lani pa ga je prečkalo več kot 12,4 milijona vozil, poroča časnik Baltimore Sun.

Demokratski guverner države Maryland Wes Moore je na novinarski konferenci povedal, da prve informacije potrjujejo, da je šlo za nesrečo in da ni nobenih dokazov, da bi šlo za teroristični napad. To je pred tem potrdila že zvezna policija FBI skupaj z ministrom za domovinsko varnost ZDA Alejandrom Mayorkasom.

Wiedefeld je na novinarski konferenci z guvernerjem zatrdil, da most ni imel nobenih strukturnih pomanjkljivosti in zrušitev je izključno posledica trčenja ladje v enega od podpornih stebrov.

Kasneje je Moore sporočil, da je imela ladja pred trkom težave z električnim napajanjem. O tem je po njegovih besedah posadka tudi obvestila pristojne organe in poslala klic v sili. Po navedbah časnika New York Times in televizije CBS News so pripadniki obalne straže in gasilci prve klice v sili prejeli okoli 1.30 po krajevnem času.

Po zaslugi tega je oblastem uspelo deloma ustaviti cestni promet čez most, kar je rešilo več življenj, je še dejal Moore, ki je po nesreči razglasil izredne razmere, poročajo tuje tiskovne agencije.

Veliko upanja, da bi še kdo, ki je padel v vodo, preživel nesrečo, sicer ni, saj je temperatura vode v reki Patapsco okrog osem stopinj. Pri takšni temperaturi lahko oseba preživi v vodi največ tri ure, podatke univerze Minnesota navaja CNN.

Obsežno operacijo iskanja in reševanja spremlja tudi predsednik ZDA Joe Biden, so sporočili iz Bele hiše. Na območju so razglasili izredne razmere, kar pomeni, da je ustavljen ves ladijski promet v pristanišče Baltimore ali iz njega.

Tovorna ladja Dali, ki lahko prevaža 10.000 ladijskih kontejnerjev, je zgodaj davi okrog 1.30 po krajevnem času iz doslej še neznanega razloga zavila s predvidene poti proti odprtemu morju skozi najvišjo točko na sredini mostu in trčila v steber, nakar se je večji del mostu porušil.

Ladjo Dali pod singapursko zastavo, ki je bila s tovorom na poti proti Aziji, sta iz zaliva vodila lokalna pilota iz Baltimora, kar je standardna praksa, saj lokalni piloti poznajo vse morebitne nevarnosti ali pasti lokalnih voda.

Ladjarsko podjetje Maersk je eno največjih na svetu in upravlja z okrog 700 ladjami. CNN poroča, da je bila njegova ladja Dali leta 2016 vpletena v nesrečo v belgijskem pristanišču Antwerpen, kjer je zadela ob pristaniški pomol.

Zadnjo inšpekcijo ladje je 9. septembra 2023 opravila obalna straža v državi New York, navaja CNN, pri čemer niso odkrili nobenih pomanjkljivosti. Vendar pa so pomorske oblasti v Čilu junija lani med inšpekcijo ugotovile določene pomanjkljivosti pogonskega sistema in pomožne opreme.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija