PO UNIČUJOČEM NEURJU NA GORIŠKEM: Občine prijave škode zbirajo le še nekaj dni, ne zamudite roka

Slovenija

V občinah Nova Gorica, Renče-Vogrsko in Miren-Kostanjevica še zbirajo prijave o škodi, ki jo je neurje 24. in 25.julija povzročilo tamkajšnjim prebivalcem. Oškodovanci, ki so jim neurja povzročila škodo na zemljiščih, stavbah, infrastrukturi in vodotokih, jo morajo na posebnih obrazcih prijaviti do ponedeljka.

"Poleg škode, ki jo je velika toča prizadela na privatnih stavbah, je nastala tudi ogromna škoda na poslovnih in javnih objektih. Prav tako je veliko škode povzročila na vozilih in na kmetijskih površinah. Kot občina pa smo najprej pristopili k pregledu škode, ki je nastala na naših javnih objektih," je za STA povedal župan Občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon.

Najhuje sta bili med javnimi objekti poškodovani podružnična osnovna šola v Bukovici in Osnovna šola v Renčah. "Ostali objekti, ki so v naši lasti, kot so krajevne skupnosti, balinišče v Renčah in drugi objekti, so bili prav tako poškodovani. Na vseh smo naredili popis škode, jih poslikali in nekatere že delno sanirali," je še povedal župan. Podružnično osnovno šolo v Bukovici so morali že po nekaj dneh prekrivati, saj je prišlo do velikega vdora vode.

Poškodbe, ki jih je povzročila velika toča, ki je klestila v delu Spodnje Vipavske doline, niso nastale le na strehah, pač pa tudi na fasadah, oknih, strešnih oknih, roletah in drugem. Žigon je zato hvaležen nekaterim podjetjem, ki so hitro pristopila na pomoč pri oceni škode in pripravi predračunov za njeno sanacijo.

Veliko škodo so utrpeli tudi poslovni objekti, med katerimi je bila strešna kritina najbolj poškodovana na Goriških opekarnah, Šampionki in Okroglici. Močno so poškodovane tudi kmetijske površine, nekateri sadovnjaki in vinogradi bodo potrebovali več let, da si bodo opomogli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija