OSEM HIŠNIH PREISKAV: Kriminalisti preiskujejo sum več kot 30-milijonskega oškodovanja podjetja

Slovenija

NPU je danes ob pomoči ljubljanskih in mariborskih kriminalistov izvedel osem hišnih preiskav na območju ljubljanske, celjske, kranjske in murskosoboške policijske uprave. Preiskujejo sum več kot 30-milijonskega oškodovanja celjskega podjetja. Gre za Engrotuš in prodajo njegovih blagovnih znamk, je razvidno iz izjave Engrotuša.

"Preiskava je danes potekala, vendar vsebine ne komentiramo. Mirko Tuš in Tanja Tuš sta brezpogojno, brezplačno in za nedoločen čas podjetju Engrotuš podala v uporabo vse blagovne znamke Tuš," so povedali v Engrotušu.

Po neuradnih informacijah portala Necenzurirano.si kriminalisti preiskujejo prenos blagovnih znamk, ki sta jih Mirko in Tanja Tuš leta 2016, ko je postalo jasno, da bo trgovska veriga dobila novega lastnika, prenesla na svoje podjetje Tus Global Group s sedežem v Hongkongu. V posel naj bi bil vpleten tudi 40-odstotni lastnik Celjskih mesnin Danilo Dujović. Za TV Slovenija je potrdil, da je dopoldne pri njem potekala preiskava, preiskovalci pa da so korektno opravili svoje delo.

Z lastništvom blagovnih znamk bi lahko Tuš novemu lastniku trgovin preprečil uporabo blagovne znamke Tuš, od njega zahteval visoko nadomestilo oz. odškodnino za njeno uporabo ali postavljal različne zahteve. Sume kaznivih dejanj so leta 2017 naznanile SID Banka, Gorenjska banka in NLB, večje upnice skupine Tuš, še poroča portal.

Po poročanju spletnega portala 24ur.com pa so kriminalisti hišno preiskavo opravili tudi pri prvem možu Celjskih mesnin Izidorju Krivcu, ki pa po neuradnih informacijah ni med osumljenci kaznivih dejanj. Hišna preiskava naj bi potekala tudi pri sodnem cenilcu Marjanu Pogačniku, ki tudi naj ne bi imel statusa osumljenca. Pri obeh naj bi iskali dokaze za domnevna kazniva dejanja. STA še čaka odgovore Tuša in Celjskih mesnin glede preiskav.

Hišne preiskave, ki potekajo v zasebnih in poslovnih prostorih, so usmerjene v utemeljevanje suma gospodarskega kaznivega dejanja. Pri izvajanju hišnih preiskav in drugih operativnih aktivnosti sodeluje 56 preiskovalcev in kriminalistov. Nobeni osebi ni odvzeta prostost, so sporočili z generalne policijske uprave.

Kriminalistična preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, se po navedbah policije nanaša na sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, preiskujejo pa preprodajo deležev v več gospodarskih družbah in nevračanje posojil.

Kaznivega dejanja zlorabe položaja, za katero je zagrožena zaporna kazen do osmih let, so osumljene tri fizične osebe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  02 .02. 2021 ob  21: 52
Edino kar je pri vsem zanimivo je, če bo ta denar prišel nazaj.