OKUŽBE S SALMONELO PRI NAS: "Lidl v Sloveniji ne ponuja mesa iz Poljske"

Slovenija

Na Hrvaškem se je po razkritih okužbah s salmonelo, ki so jo našli v jajcih in mesu, razvnel vihar. Naši južni sosedje so letos odkrili 67 primerov okužb. Povpraševanje po mesu se je občutno zmanjšalo, kot poročajo hrvaški mediji, za 30 odstotkov. V Sloveniji so preiskali 515 vzorcev in javnost štirikrat obvestili o umiku živila iz prodaje. 

Hrvaško združenje proizvajalcev mesa Croatiastočar je ocenilo, da je od prejšnjega tedna, ko so inšpekcije potrdile salmonelo v jajcih in mesu v več trgovinah, prodaja mesa upadla za 30 odstotkov. A hkrati je na trgovskih policah manj teh izdelkov, saj so distribucijski centri do objave rezultatov analiz ustavili pošiljke v trgovine.

Nevarno bakterijo so na Hrvaškem odkrili v jajcih ter v piščančjem in puranjem mesu uvoženem iz Italije in Poljske. Hrvaško kmetijsko ministrstvo je napovedalo spremembe zakonodaje. Lani so namreč odkrili 18 primerov salmonele v izdelkih, letos pa kar 67.

Na slovenski Upravi za varno hrano za zdaj okuženega mesa niso odkrili. Letos so analizirali 515 vzorcev. Na prisotnost salmonele so posumili v treh primerih, vse tri so inšpektorji odkrili septembra. V treh primerih so bila sporna sezamova semena, enkrat sir.

Lani so slovenski inšpektorji odvzeli 543 vzorcev, od tega jih je bilo neskladnih 12. V enem primeru je šlo za vzorec svežega mesa perutnine, v 11 primerih za vzorce mesnih pripravkov iz perutninskega mesa.

Med trgovci, ki so prodajali z bakterijo salmonele okužene izdelke, sta bila Lidl in Spar, ki imata trgovine tudi v Sloveniji. Po zagotovilih Lidla mesa iz Poljske ni v njihovi ponudbi, ker imajo druge dobavitelje kot hrvaški Lidl, večinoma slovenske. Pri Sparu na vprašanje do objave članka na spletnem portalu Siol niso odgovorili.

Lani je bilo zaradi salmonele hospitaliziranih 184 bolnikov, letos 135.

Na Hrvaškem pravijo, da je prodaja upadla bolj kot v času pojava ptičje gripe in bolezni norih krav.

Na Upravi za varno hrano svetujejo, da ločeno shranjujemo surova in kuhana živila v hladilniku, da pazimo na higieno in živila pravilno termično obdelamo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
@@ |  27 .11. 2016 ob  10: 28
kako globoko razmišljnje mesožderca...plosk lposk...
@go vegan |  26 .11. 2016 ob  05: 48
In potem bi na svetu bile same krave, koze itd.
go vegan |  25 .11. 2016 ob  20: 49
....mesođerće razvjeno in plitvo....in svet bo bistveno boljši....
tak je to pa če je komu to všeč al pać ne...