OD ČUSTVENE STISKE DO FIZIČNIH UČINKOV: Kako se telo odziva na prekinitev zveze?

Trendi

Prekinitev partnerske veze je eno najtežjih čustvenih doživetij, zlasti če se ne zgodi v medsebojnem soglasju. Ta boleč proces pa ne vpliva samo na čustveno počutje, temveč ima tudi opazen učinek na telo. Preverite, skozi kakšne faze prehaja telo, ko se konča romantična zveza.

1. faza: Srčni utrip

Ob trenutku, ko ugotovite, da je konec zveze, se vam srčni utrip lahko dramatično upočasni. To so ugotovitve znanstvenikov, ki so proučevali ljudi, soočene z nepričakovanimi družbenimi zavrnitvami, kamor spada tudi konec romantičnih odnosov.

2. faza: Stres

Ko se začetni šok umiri, vas preplavi stres. V mislih se preigrava kopica vprašanj: Kaj sem naredil/a narobe? Ali bom sam/a za vedno? Stres pospešuje aktivnost simpatičnega živčevja, ki organizem pripravi na obrambo ali beg. Poveča se raven kortizola in tveganje za vnetja, saj simpatično živčevje pospešuje srčni utrip, zoži žile, razširi dihalne poti in še več. To negativno vpliva na spanec, prebavo in odpornost. Redkeje lahko tak stres dejansko privede do sindroma zlomljenega srca. Študija je pokazala, da so pri nekaterih posameznikih brez prejšnjih srčno-žilnih težav, čustvene stiske povzročile resne srčne motnje, kar je verjetno posledica pretiranega odziva simpatičnega živčevja.

3. faza: Fizična bolečina

Občutek, da fizično čutite bolečino, je v tej fazi pogost. To je posledica psihološke povezave med možgani in telesom, kjer se predel za občutenje bolečine aktivira ob zavrnitvi ali izgubi. Znanstveno je dokazano, da lahko čustva dejansko sprožijo fizično bolečino, saj se v možganih aktivirajo ista področja kot na primer ob udarcu.

4. faza: Impulzivnost

Obdobje brezskrbnega razmišljanja zamenja impulzivnost. Kritično razmišljanje in samokontrola se zmanjšata.

5. faza: Boleča seznanitev s preteklostjo

Nekdanje obljube, da tega ne boste počeli, postanejo negotove, ko začnete pregledovati skupne fotografije in slediti bivšemu partnerju/bivši partnerki na družbenih omrežjih. Raziskava, objavljena v Journal of Neurophysiology, je razkrila, da ob pogledu na sliko (bivše) ljubljene osebe aktiviramo isto možgansko območje kot pri občutku zaljubljenosti ali hrepenenju po drogah. To kaže, da nas ta oseba še vedno globoko privlači in naši možgani še vedno čutijo zaljubljenost.

6. faza: Osamljenost

V tem obdobju si ne želite biti v stiku z nikomer, razen morda z dostavljavcem hrane. Sčasoma se ta občutek zmanjša, ko se raven progesterona, steroidnega hormona, dvigne. Slednje spodbudi občutek osamljenosti, kar v vas prebudi željo po iskanju socialnih stikov.

7. faza: Izpadanje las

Nekaj mesecev pozneje, ko se stres zaradi prebolevanja zmanjša, lahko opazite povečano izpadanje las (telogeni efluvij). Stres namreč vpliva na lasne mešičke in povzroči prehod iz rasti v mirovanje. Prva faza mirovanja (telogenska faza) lahko povzroči izpadanje las, kar se kaže nekaj mesecev po stresnem obdobju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija