O NAPADU NA SODNICO OBŠIRNEJE: Hudo poškodovana, a izven smrtne nevarnosti, storilce iščejo (VIDEO)

Kronika

V zgodnjih jutranjih urah so neznanci pretepli mariborsko okrožno sodnico Danielo Ružić. Ružićevo, ki je zaposlena na gospodarskem oddelku, naj bi pred njeno hišo v okolici Maribora pričakali neznanci. Sodnica je hudo poškodovana in je bila po napadu odpeljana v mariborsko bolnišnico.

Po podatkih mariborske policijske uprave je OKC Maribor ob 1.15 prejel klic, da je bila na območju Maribora napadena in hudo poškodovana sodnica mariborskega okrožnega sodišča. Na kraj so prišli policisti in reševalci nujne medicinske pomoči, ki so jo prepeljali v bolnišnico. Po poročanju Slovenskih novic so sodnico pretepli pred njeno hišo v Pekrah, ko se je ponoči vrnila domov. Imela naj bi več zlomov rok, lobanje in obraznih kosti

"Njeno stanje je stabilno in ni v smrtni nevarnosti," je v izjavi za medije povedal vodja mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl. Potrdil je, da so neznani storilci oziroma storilec sodnico mariborskega okrožnega sodišča pričakali pred njeno stanovanjsko hišo v okolici Maribora in jo hudo poškodovali. Napadli naj bi jo s predmetom, kakšnim, pa na Policijski upravi Maribor zaradi interesa preiskave še ne želijo javno povedati.

Policisti so zavarovali kraj dejanja in obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika ter državno tožilko, ki sta prišla na kraj. Preiskovalni sodnik je prevzel vodenje ogleda kraja dejanja kaznivega dejanja poskusa umora skupaj z mariborskimi kriminalisti.

Ozadje napada še ni znano. "Kriminalistična preiskava poteka trenutno v več smereh s ciljem ugotavljanja možnega motiva napada, ki je bil lahko povezan s službenim delom sodnice ali njenim zasebnim življenjem. Trenutno kaj več o motivu še ne moremo govoriti, ker je kriminalistična preiskava v zgodnji fazi in poteka ugotavljanje okoliščin in zbiranjem obvestil," je pojasnil Kolbl.

Policija poziva vse, ki imajo kakšne informacije ali karkoli vedo o napadu, da pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

"Policija zelo resno obravnava napad na sodnico. Mariborski kriminalisti v sodelovanju z okrožnim sodiščem, upravo kriminalistične policije, nacionalnim forenzičnim laboratorijem in inštitutom za sodno medicino izvajamo potrebne ukrepe za odkritje storilca oziroma storilcev kakor tudi motiva nočnega napada na okrožno sodnico. Tako obravnavamo kaznivo dejanja poskusa umora," je dejal Kolbl.

Vrstijo se obsodbe napada, želje po dobrem okrevanju napadene sodnice in izrazi podpore.

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič in predsednica Okrožnega sodišča v Mariboru Alenka Zadravec sta v skupni izjavi obsodila napad. Takšna nasilna dejanja, ne glede na vzrok, ne smejo imeti mesta v naši družbi, sta zapisala. Izrazila sta upanje, da bodo uspeli organi pregona čim prej raziskati ta nezaslišani dogodek. Ob tem pa se sprašujeta, ali ni ta tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica.

Tudi v Slovenskem sodniškem društvu so najostreje obsodili napad. "Fizično nasilje nad sodnico predstavlja hud napad na pravno državo in neodvisnost sodstva. Ne smemo dovoliti, da bi zavladal zakon ulice. Ta napad izkazuje, da je treba vsake verbalne grožnje z napadom na življenje in telo sodnikov v zvezi z njihovim delom resno obravnavati," so opozorili v sporočilu za javnost.

Na ministrstvu za pravosodje so v odzivu na poskus umora sodnice ostro obsodili vsakršno nasilje. Do kakršnegakoli nasilja, tako verbalnega kot fizičnega, je po navedbah ministrstva potrebna ničelna toleranca, saj je žal vse pogostejše verbalno nasilje, ki pa prehitro preraste tudi v fizično. "Pravosodni deležniki so vsakodnevno izpostavljeni tveganju in nevarnosti, zato se zavzemamo, da vsem zagotovimo ustrezne pogoje za opravljanje tako pomembnih funkcij," so sporočili z ministrstva.

Tudi v politiki se vrstijo ostri odzivi in obsodbe nasilja. "Napad na sodnico je tudi napad na celoten pravosodni sistem in na vrednote, na katerih je z ustavo utemeljena naša država. Če padeta pravo in pravica, padeta svoboda in demokracija," je na Twitterju zapisal predsednik DZ in SD Dejan Židan.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je na omrežju Twitter zapisal, da sta zakon in pravica nad silo in da je treba krivce najstrožje kaznovati.

Mariborski župan Arsenovič je napovedal, da bo še naprej nepopustljiv pri izpolnjevanju zaveze, da bo Maribor odlikovala kultura nenasilja in strpnosti. Zunanji minister in predsednik SMC Miro Cerar je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da mora pot do pravice ostati v mejah pravne države, ne v rokah ulice in nasilja.

Po diskreditacijah in šikaniranjih sodnika Radonjića in tožilca Pušnika smo tokrat priča fizičnemu nasilju brez primere, je zapisal predsednik SDS Janez Janša. V NSi so sporočili, da gre za grožnjo temeljnim vrednotam demokracije, svobode in pravne države.

V Slovenskem sodniškem društvu so potrdili, da je bila napadena Daniela Ružič okrožna sodnica na gospodarskem oddelku okrožnega sodišča. Sodila je v nekaterih odmevnih primerih, med drugim v tožbi DUTB zoper nekdanje vodilne v Probanki, gospodarskem sporu med Iskro in Mestno občino Maribor glede prekinitve projekta radarji za odškodnino 12,8 milijona evrov ter v odškodninskih tožbah podjetja KND in občine Duplek proti avstrijskemu Verbundu zaradi škode v poplavah Drave leta 2012.

V preteklosti so bili sodniki že tarče napadov. Septembra 1996 je bomba eksplodirala pred hišo takratnega mariborskega sodnika Konrada Rebernika. Hudo je bila ranjena njegova žena Živa Lorbek Rebernik. Napad je bil povezan s sodnikovim delom. Novembra 2009 pa je pred hišo sodnice kazenskega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča Katarine Turk Lukan v Radovljici eksplodiralo eksplozivno telo. Poškodovana je bila ena od njenih dveh mladoletnih hčera. Tudi ta napad naj bi bil povezan s sodničinim delom.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  17 .06. 2019 ob  18: 07
Kam smo prišli pretepst sodnico in še pripadnico nežnega spola. Sramota. Se kar strinjam s td-jem. Mogoče je ravno ta sodnica ena od teh, ki se borijo resno proti kriminalu.
vseved |  17 .06. 2019 ob  13: 35
@ bubolo, ko te bo jutri pretepla skupina huliganov bomo tudi rekli, da so vzeli pravico v svoje roke?
td |  16 .06. 2019 ob  13: 16
25
@manofsteel, @bubobubo, ... hja, morda pa je ravno ta sodnica bila ena tistih, ki je dejansko pošteno želela kaj porihtat. Vse skupaj prej izgleda kot, da je dreznila v osje gnezdo kot pa, da je sama bila problem.
ManofSteel |  16 .06. 2019 ob  13: 09
-10
Ko naivna oseba na visokem položaju misli, da je nedotakljiva...misli si.
bubobubo |  16 .06. 2019 ob  11: 53
14
se je začelo jemati pravico v svoje roke, mogoče je to opozorilo, da je treba v sodniških vrstah kaj porihtat