NOVIČ OPROŠČEN OBTOŽBE ZA UMOR DIREKTORJA KEMIJSKEGA INŠTITUTA: "Popolnoma je dokazano, da ni storilec"

Kronika

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je v ponovljenem sojenju Milka Noviča oprostil obtožbe umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. V obrazložitvi sodbe je sodnik Zvjezdan Radonjić ugotovil, da je dokazano, da Novič ni storilec. Tožilstvo je za Noviča sicer vnovič zahtevalo 25 let zapora.

Milko Novič

Predsednik sodnega senata Radonjić je v izreku sodbe dejal, da je jasno, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti na kraj umora. Danes, še pred zaključnimi besedami, je Radonjić namreč prebral uradni zapisnik z nedavne rekonstrukcije dogajanja v času umora, ko so na terenu merili čas, ki bi ga Novič potreboval od doma do kraja umora. Merjenje je po besedah sodnika pokazalo, da bi za to potreboval od 11 do 14 minut, v realnem času, to je pred novoletnimi prazniki, ko je gneča večja, pa od 15 do 18 minut.

Po besedah sodnika je bil čas, ki ga je Novič imel na voljo, da pride na kraj umora in tega izvede, v najslabšem primeru osem minut, po ugotovitvah vrhovnega sodišča, ki je ugodilo zahtevi za revizijo prvega sojenja, pa je bil ta čas lahko še krajši, in sicer šest minut, je navedel sodnik.

Umorjeni Janko Jamnik

V obrazložitvi sodbe je zato ugotovil, da "ne samo, da ni dokazov, da je kriv, ampak je popolnoma dokazano, da ni storilec".

V prvem sojenju je Noviča sodišče na prvi in drugi stopnji spoznalo za krivega in ga pravnomočno obsodilo na 25-letno zaporno kazen. Novičeva obramba je konec oktobra lani uspela na vrhovnem sodišču, ki je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, obsodilno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija