NIJZ PREDLAGA VEČ NOVIH CEPLJENJ: Tudi brezplačno cepljenje proti HPV za moške do 26. leta

Slovenija

NIJZ je na ministrstvo za zdravje posredoval predlog programa cepljenja za leto 2024. Med drugim predlagajo, da se cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV) tako kot deklicam tudi dečkom do dopolnjenega 26. leta starosti omogoči v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Lanskoletni program cepljenja je brezplačno cepljenje proti HPV zagotovil samo dvema dodatnima generacijama dečkov, in sicer v 1. in 3. letniku srednje šole.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so predlagali tudi, da se že v letošnjem programu cepljenja napove razširitev nacionalnega programa s cepljenjem otrok proti noricam z letom 2025 in da se že v letošnjem letu zagotovi financiranje cepiva proti noricam.

Za letos na NIJZ predlagajo še, da se omogoči cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja še eni ali dvema dodatnima generacijama odraslih, ki v tekočem letu dopolnijo 47 in 48 let, poleg že upravičenih generacij odraslih - to so osebe, ki v tekočem letu dopolnijo 49 let in zamudniki. Ta predlog so podali zaradi nizke precepljenosti proti KME pri odraslih, ki so upravičeni do tega cepljenja.

Na inštitutu si želijo tudi, da bi nosečnicam v prihodnje, ko bo cepivo na voljo v Sloveniji, omogočili brezplačno cepljenje s cepivom proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV).

Kot so še pojasnili, je bilo lani zaradi nove časovnice sistematskih pregledov cepljenje proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju prestavljeno iz tretjega v drugi razred osnovne šole, zato bo treba v prihodnjem šolskem letu izvesti to cepljenje tudi v 4. razredu pri tistih otrocih, ki v tem šolskem letu obiskujejo 3. razred, pa še niso cepljeni.

Na ministrstvu za zdravje predlog programa cepljenja za leto 2024 še preučujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija