NE SUŠA, ZA NAJVEČJI POGIN RIB V FURLANIJI KRIV ČLOVEK: V strugo niso spustili niti toliko vode, da bi ribe preživele (VIDEO)

Trst

Kjer je na reki Soči pred dnevi poginilo na stotine rib, so danes spet trije metri vode. Gre za največji pogin na Soči in najverjetneje tudi v celi Furlaniji-Julijski krajini doslej. Voda je ponovno pritekla včeraj pozno popoldne, ko so nekoliko dvignili zapornice pri jezu hidroelektrarne pri Zdravščinah.

Ravno pri Zdravščinah je bil v preteklih dneh večji del vode preusmerjen v kanal hidroelektrarne, zato je bila struga reke Soče suha. Prišlo je množičnega pogina rib, odvodni kanal hidroelektrarne pa je bil poln vode. V reko je niso spuščali niti toliko, da bi lahko preživele ribe pod Gradiščem.

Kjer je na Soči pod Gradiščem poginilo na stotine rib najrazličnejših velikosti, je spet voda - več v članku https://www.primorski.eu/goriska/kjer-so-poginile-ribe-spet-trije-metri-vode-FB1065869 A Gradisca nel punto dell'Isonzo in cui lunedì abbiamo assistito a una moria di pesci, è "ritornata l'acqua" (video Danjel Radetič) Per maggiori info vai all'articolo: https://www.primorski.eu/goriska/kjer-so-poginile-ribe-spet-trije-metri-vode-FB1065869

Objavil/a PrimorskiD dne Četrtek, 24. marec 2022

Stekla je preiskava. Pristojni bodo poskušali ugotoviti, ali je hidroelektrarna upoštevala zakon o minimalnem pretoku vode, ki je potreben za življenje v reki. Kritike na račun Slovenije, da čez zapornice elektrarne v Solkanu ne spušča dovolj vode, pa je bilo slišati celo v italijanskem parlamentu. Iz Solkana v zadnjih dneh priteka po 20 kubičnih metrov vode na sekundo, poroča Primorski dnevnik.

Množičen pogin rib na Soči - Moria di pesci nell'Isonzo (D.R.) Več v članku/Vai all'articolo https://www.primorski.eu/goriska/mnozicen-pogin-rib-na-soci-video-DA1064498

Objavil/a PrimorskiD dne Torek, 22. marec 2022

A v primeru pogina rib pod Gradiščem so take kritike povsem odveč, saj tok reke Soče na tem predelu ni neposredno odvisen od pretoka Soče v Solkanu.

Za pogin so ribiški čuvaji izvedeli v ponedeljek preko družbenih omrežij, kjer se je pojavil videoposnetek katastrofalnega stanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija