NAJNOVEJŠE IN KRUTE POČITNIŠKE PREVARE: Kako jih prepoznati in se pred njimi zaščititi?

Trendi

Odkrijte najnovejše in najbolj podle počitniške prevare ter se naučite, kako se jim izogniti in se zaščititi na zasluženem oddihu. Preverite, kako družine postanejo tarče spletnih pasti in kakšne previdnostne ukrepe je pametno sprejeti pred odhodom na dopust. Bodite korak pred goljufi in uživajte v brezskrbnih poletnih avanturah!

Prevare na družbenih omrežjih

Ponudbe za počitniške aranžmaje, ki se pojavijo na vašem družbenem omrežju, na Facebooku, Instagramu ali TikToku, so lahko prav tako lažne kot nekateri sumljivi računi znanih osebnosti. Povezave in priponke, ki obljubljajo ugodna potovanja, vas lahko pripeljejo na zlonamerne spletne strani ali pa se na vašo napravo prenesejo virusi, ki ukradejo podatke o bančnem računu ali osebne informacije.

Zaščitite se: Pred klikom vedno preverite URL s pomočjo orodja za preverjanje povezave, na primer Google Safe Browsing. Morda se vam zdi, da ste na zaupanja vredni strani, vendar goljufi ustvarijo kopije znanih spletnih mest. Prevarantske strani vas lahko tudi preusmerijo na drugo, neznano spletno mesto za izvedbo plačila. Raje ne klikajte na povezave iz svojega družbenega omrežja in rezervirajte potovanje pri uglednih turističnih agencijah, piše This is Money.

Prevara s QR-kodo za parkiranje

Mnoga parkirišča zahtevajo spletno plačilo z uporabo QR-kode. Spretni goljufi menjajo pristne QR-kode s svojimi, ki uporabnika preusmerijo na ponarejeno spletno stran, kjer vnese podatke za plačilo, do katerih nato goljufi dostopajo.

Zaščitite se: Bodite pozorni na znake, ko se zdi, da je koda prilepljena na originalno. Če plačilo z gotovino ni možno, poskusite plačati preko telefona. Tako lahko preverite telefonsko številko vnaprej, da zagotovite njeno verodostojnost.

Prevara z USB polnilno postajo

Goljufi lahko uporabijo tehnologijo polnilnih postaj za dostop do informacij, shranjenih na telefonih. S pomočjo USB vrat lahko goljufi v naprave vstavijo zlonamerno programsko opremo, ki kibernetskim kriminalcem omogoča dostop do vaših osebnih podatkov – od e-pošte do številk kreditnih kartic.

Zaščitite se: Ker ni načina, da bi preverili, ali je USB povezava zlonamerna, investirajte v prenosno polnilno baterijo, ki jo spravite med vašo ročno prtljago.

Prevara s skimerjem na bankomatih

Kriminalci uporabljajo skimerje za krajo podatkov vaše plačilne kartice. To so skriti pripomočki, ki se namestijo na sprednjo stran bankomata in lahko preberejo magnetni trak kartice. Te informacije se nato uporabijo za izdelavo kloniranih kartic in za trošenje vašega denarja. Po podatkih strokovnjakov za kibernetsko varnost iz družbe NordVPN je bilo na temnem spletu najdenih šest milijonov nizov ukradenih podatkov kreditnih kartic.

Na domačem terenu ste morda že seznanjeni z izgledom bankomata in – upajmo – sposobni opaziti kakršno koli nameščeno napravo. V tujini boste morda imeli manj možnosti za opazovanje. Pripomočki so različnih oblik in velikosti, vendar jih običajno namestijo tam, kjer vstavite kartico. Če je naprava ohlapna ali je videti lepilo okoli bralnika, gre lahko za skimer. Prav tako bodite pozorni na sumljive luknje, usmerjene navzdol proti mestu, kamor vstavite kartico – kamero, ki je skrita, da posname vašo PIN-kodo.

Zaščitite se: Poiščite bankomat, kjer lahko vstopite v poslovalnico, saj je tako manj verjetno, da boste naleteli na sumljive pripomočke. Razmislite tudi o uporabi predplačniške kartice, ki jo nudijo ponudniki, kot je recimo Revolut. Če kriminalci pridobijo podatke kartice, jih ne morejo uporabiti za krajo vaše identitete in ne dobijo dostopa do vaših prihrankov.

Prevara z brezplačnim wifi omrežjem

Brezplačna odprta wifi omrežja so v tujini lahko zelo uporabna – še posebej, ko obiskujete daljne destinacije. Toda njihova uporaba lahko ogrozi podatke, ki jih ima vaš pametni telefon.

Zaščitite se: Bodite previdni, ko se povezujete s javnim wifi omrežjem in poskrbite, da je povezano z zaupanja vrednim virom. Običajno lahko ugotovite, ali omrežje uporablja šifriranje, saj zahteva geslo za povezavo. Osebje lahko tudi potrdi pristnost uradnega wifi omrežja.

S pomočjo virtualnega zasebnega omrežja (angl. virtual private network, kratica VPN) lahko ohranite varno povezavo in zaščitite svoje osebne podatke in dejavnosti med spletnim bančništvom, nakupovanjem in brskanjem po spletu. VPN je storitev, ki ščiti vašo internetno povezavo in zasebnost na spletu. Skriva vaš IP naslov in vam omogoča varno uporabo javnih wifi omrežij. Če nimate VPN-ja in potrebujete wifi, si naročite skodelico čaja v kavarni in uporabite njihovo omrežje. Ali pa počakajte, da se vrnete v hotel, kjer veste, da je varno omrežje.

Prevara z lažnim klicem

Pri prijavi v hotel predrzni goljufi kličejo na recepcijo in želijo, da jih preusmerijo na določeno sobo. Ko se oglasite, se bodo nato pretvarjali, da kličejo iz hotelske recepcije in vas prosili, da potrdite podatke o plačilni kartici, s čimer pridobijo, kar potrebujejo za kloniranje vaše kartice.

Zaščitite se: Če prejmete klic iz hotela, ki zahteva podatke o plačilni kartici, nikoli ne povejte svoje številke kartice po telefonu. Recite jim, da boste prišli na recepcijo.

Prevara kloniranja potnega lista

Po podatkih podjetja za kibernetsko varnost McAfee je bila skoraj vsaka četrta oseba deležna kloniranja identitete po tem, ko je svoje podatke potnega lista posredovala na ponarejeno spletno stran. Oboroženi s kloniranim potnim listom imajo goljufi proste roke za krajo vaše identitete. Če postanete žrtev kraje identitete, lahko to vpliva na vaše osebne finance.

Zaščitite se: Izjemno previdni bodite, če vas kdo prosi za podatke potnega lista, razen prave letalske družbe. V primeru dvoma jih lahko pokličete neposredno. Preverite, ali imate opravka z ugledno agencijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija