NABAVA STRELIVA ZA UKRAJINO: Slovenija bo prispevala milijon evrov

Slovenija

Slovenija se pridružuje pobudi Češke za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije za Ukrajino. Za ta namen je vlada zagotovila milijon evrov, so danes potrdili na ministrstvu za obrambo (Mors). Po poročanju tujih medijev naj bi ukrajinska vojska prvo strelivo, kupljeno v okviru češke pobude, prejela do junija.

Vlada se je z namero nadaljnjega zagotavljanja podpore Ukrajine v okviru češke pobude glede na sporočilo ministrstva na družbenem omrežju X seznanila na četrtkovi seji.

Podrobnosti o nabavi streliva na Mors niso razkrili, češ da gre za zaupno gradivo. Je pa češki svetovalec za nacionalno varnost in svetovalec premierja Tomaš Pojar za tiskovno agencijo Reuters prejšnji teden dejal, da naj bi ukrajinski vojaki prvo strelivo, kupljeno v okviru češke pobude, prejeli najkasneje junija.

Češka je nakup streliva za Ukrajino v tretjih državah predlagala februarja kot odgovor na pomanjkanje proizvodnih zmogljivosti za strelivo v EU. Od takrat jo je po pisanju bruseljskega spletnega biltena Euractiv podprlo več evropskih držav, ki so pripravljene financirati nakup.

Češki premier Petr Fiala je na konferenci v Pragi ob 25. obletnici članstva Češke v Natu prejšnji torek pojasnil, da je namen pobude nabaviti strelivo na svetovnih trgih, urediti financiranje in uskladiti dobavo Ukrajini. Češka naj bi v okviru pobude opredelila razpoložljivo strelivo po vsem svetu, druge države pa naj bi zagotovile sredstva za nabavo. Češka naj bi nato usklajevala dobavo streliva na bojišča. Cilj je dobaviti strelivo Ukrajini še letos, je še dejal Fiala.

Kot poroča Reuters, je Češka ugotovila, da je v svetu na razpolago 800.000 artilerijskih nabojev za Ukrajino, 8. marca pa je sporočila, da je pri zaveznikih zbrala dovolj sredstev za nakup prve serije 300.000 nabojev.

Po pisanju Euractiva je doslej več kot 15 držav obljubilo, da bodo financirale nakup streliva. Med njimi so Belgija, Nizozemska, Nemčija, Francija in Norveška, pa tudi neevropske zaveznice, kot je Kanada. Fiala je dejal, da je bil doslej potrjen nakup 300.000 nabojev, obljubljenih pa je bilo še dodatnih 200.000 nabojev.

Pojar ni želel razkriti izvora streliva, dejal pa je, da ga iščejo po vsem svetu, kjer koli je na voljo po razumni ceni in primerne kakovosti. Koordinatorji pobude pričakujejo, da bo Rusija poskušala ovirati dobavo streliva Ukrajini, zato skušajo vse podrobnosti ohraniti v tajnosti, še piše Euractiv.

"Češka pobuda je odlična, vendar še zdaleč ne zadostuje," je po poročanju Reutersa dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. "Če bosta poleg češke pobude letos uresničeni še dve pobudi ... se bodo ruske enote v Ukrajini na fronti soočile z večjimi težavami," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  19 .03. 2024 ob  15: 51
nehajte z orožjem, ven iz Nato in dajte ljudem mir!!!!
vseved |  18 .03. 2024 ob  12: 46
Zakaj SDS ne vloži referenduma financiranju Ukrajine ?