Mocarela iz vipavske mlekarne že spomladi

Vipavska dolina

Slovensko-italijanski mlekar Ekolat naj bi proizvodnjo mocarele zagnal še v prvi polovici letošnjega marca. Mlekar v večinski lasti italijanske družbe Trevisanalat je vipavsko mlekarno od Agroinda odkupil pred dobrim letom in v obratu ureja še zadnje podrobnosti pred zagonom proizvodnje, poroča Primorski dnevnik. Poleg mocarele računajo v mlekari zagnati tudi proizvodnjo zaščitenega Nanoškega sira. 

Ekolat je zagon proizvodnje načrtoval že za lansko pomlad, zamiku zagona pa je botrovala kopica del, ki jih novi lastniki v obratu niso načrtovali. Objekt mlekarne, ki se je včasih ukvarjala s proizvodnjo jogurtov in ostalih mlečnih izdelkov, je bil namreč potreben celovite obnove od strehe do kanalizacije. 

Poizkusno obratovanje, ki naj bi po napovedih trajalo dva meseca, bo steklo v prvi polovici marca. Sprva bodo v mocarelo dnevno predelali 26.000 litrov mleka, ko bo proizvodnja stekla v polni meri pa načrtujejo dnevno predelati 200.000 litrov mleka, ki ga bodo pridobivali iz celotne Slovenije. Bližnji kmetje sicer po besedah prokurista podjetja Petra Selčana trenutno mleko prodajajo v Italijo, a jih bodo v prihodnje veseli tudi v Ekolatu. Mlekarna bo do konca leta zaposlila tudi 35 domačinov. 

Kaj bo z Nanoškim sirom?

Novi lastniki ne nameravajo opustiti proizvodnje evropsko zaščitenega Nanoškega sira, ki ga je proizvajala stara mlekarna, proizvodnjo slednjega načrtujejo zagnati z nekolikšnim zamikom. V Ekolatu si želijo najprej zagnati proizvodnjo mocarele in pokriti stroške vloženega denarja nato pa denar vlagati še v vzpostavitev proizvodnje Nanoškega sira. Če je za mocarelo vseeno s katerega mleka je pridelana, je za Nanoški sir nujno, da je izdelan iz mleka okoliških kmetov. 

Deli novico: