MISLITE, DA VAM CIGARETI UMIRJAJO ŽIVCE? Nova raziskava je razkrila, da v resnici uničujejo vaše mentalno zdravje

Trendi

Čeprav mnogi kadilci trdijo, da jim odvisnost od cigaret pomaga pomirjati živce, a nove raziskave kažejo, da lahko kajenje dejansko poslabša duševno zdravje, poročanje portala News18 povzema Glas Istre. Raziskovalci z univerze v Jeruzalemu so v raziskavi anketirali več kot 2000 študentov s srbske in albanske univerze različnih družbeno-političnih in ekonomskih okolij.

Študija, objavljena v reviji PLOS ONE, je pokazala, da so študenti, ki kadijo cigarete, trpeli zaradi klinične depresije dva- do trikrat več kot njihovi vrstniki, ki ne kadijo. Na Univerzi v Prištini je kar 14 odstotkov študentov kadilcev reklo, da so nekoč trpeli za depresijo, v primerjavi s štirimi odstotki nekadilcev.

Na beograjski univerzi številke podpirajo tudi nekadilci 11 odstotkov nekadilcev je reklo, da imajo depresijo, 14 odstotkov pa, da kadilci trpijo za depresijo. Študenti kadilci so imeli tudi višjo stopnjo simptomov depresije in slabše rezultate na področju duševnega zdravja, kot sta življenjska moč in socialno delovanje. "Naša študija kaže, da je vse več dokazov, da sta kajenje in depresija tesno povezana," pravi profesor Hagai Levine z jevrejske univerze v Jeruzalemu. Čeprav je še prezgodaj reči, da kajenje povzroča depresijo, se zdi, da ima tobak škodljive učinke na naše duševno zdravje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija