LETO DNI PO GROZLJIVEM RAZKRITJU V ZASEBNEM VRTCU: Sodišče uvedlo preiskavo zaradi sumov trpinčenja otrok

Kronika

Okrožno sodišče v Ljubljani je 25. septembra uvedlo preiskavo v primeru sumov zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo otrok v zasebnem zavodu Kengurujčki iz Ljubljane, poročajo Slovenske novice. Tožilstvo je zahtevo za preiskavo vložilo aprila letos.

Fotografiji sta simbolični.

Posnetki spornega dogajanja v zavodu, kjer so varovali predšolske otroke, so v javnosti zaokrožili v začetku lanskega oktobra. Primer je sprožil tudi številna vprašanja o primernosti sistemske ureditve in nadzora.

Policisti so januarja kazensko ovadili 67-letno žensko zaradi suma zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo desetih otrok.

V kriminalistični preiskavi so ugotovili, da je osumljenka med 1. oktobrom 2017 in 28. septembrom 2018 v zavodu, kjer so varovali predšolske otroke, opravljala dela varuške, čeprav za tako delo ni imela ustreznega strokovnega znanja in izobrazbe.

Policija jo sumi tudi, da je pri svojem delu huje kršila svoje dolžnosti s tem, da je z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, na primer nanje vpila in jih žalila. Nekaterim otrokom ni dovolila svobodne izbire, koliko bodo pojedli. Če so otroci hrano zavračali, jih je hranila na silo.

Pri pripravi na počitek pa je po ugotovitvah kriminalistov za nekatere otroke uporabljala neetične in strokovno nesprejemljive načine in metode, na primer povijanje otrok v rjuho.

Delovanje zavoda Kengurujčki je pod drobnogled vzelo tudi več inšpektoratov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija