KORUPCIJA V KRAJEVNI SKUPNOSTI: Denarna nagrada pri izbiri ponudb za izvedbo del

Kronika

Koprski kriminalisti so konec avgusta letos zaključili večmesečno preiskavo s področja korupcije, so danes sporočili iz PU Koper. Konec leta 2022 so dobili prijavo, da nekdo sprejema oziroma daje denarne nagrade pri zbiranju ponudb za izvedbo manjših del v eni od krajevnih skupnosti na območju koprske policijske uprave.

Stekel je predkazenski postopek. Koprski kriminalisti so po zaključeni preiskavi dve fizični osebi kazensko ovadili Specializiranemu državnemu tožilstvu zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril, sprejemanja daril in ponareditve oziroma uničenja poslovnih listin.

Za kaznivi dejanji nedovoljeno dajanje daril in nedovoljeno sprejemanje daril kazenski zakonik določa z vsako kaznivo dejanje do šest let zapora, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin pa do tri leta zapora.

"Preiskovanje korupcijskih kaznivih dejanj je ena temeljnih prioritet policijskega dela. Stalni izziv za policijo je učinkovitost pri identifikaciji vseh pojavnih oblik korupcijske kriminalitete, tako v javnem kot zasebnem sektorju ter njeno preiskovanje. V primeru korupcijskih kaznivih dejanj so kazensko odgovorni tako dajalci kot prejemniki podkupnin," so sporočili iz PU Koper.

Ker se korupcija praviloma dogaja v zaprtih krogih ljudi, ki nimajo interesa, da bi jih razkrili organom pregona, policisti pozivajo vse, ki imajo informacije o tovrstnih kaznivih dejanjih, le te prijavijo policiji. Lahko pokličejo na 113 ali telefon 080 1200, kjer prijavo kaznivega dejanja oddajo anonimno. Anonimno lahko oddajo tudi e-prijavo elektronsko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  13 .09. 2023 ob  18: 18
15
Korupcija je pri nas zakonita, samo ime so ji spremenili. Sedaj jo imenujejo lobiranje.
Stric iz ozadja |  13 .09. 2023 ob  17: 16
@Natasa: nobeno podkupovanje ni zakonito. Če je zakonito, ni podkupovanje.
vseved |  13 .09. 2023 ob  13: 08
-19
@Nataša,si kasirala?
Natasa |  13 .09. 2023 ob  11: 24
20
Največji problem je pri nas ker je korupcija v nekaterih primerih zakonita doživela na lastni koži