KAJ JE ZA HUJŠANJE POMEMBNEJŠE - PREHRANA ALI GIBANJE? Odgovor bo marsikoga presenetil

Trendi

Po mnenju dr. Hermana Pontcerja, evolucijskega antropologa, vadba morda ni najbolj učinkovita strategija hujšanja. Izvedel je namreč raziskavo, ki nakazuje, da več gibanja ne bo nujno pripomoglo k temu, da boste porabili več kalorij. Zdravnik pojasjuje, da sta zdrava prehrana in telesna aktivnost dve različni orodji za dve različni dejavnosti. Prehrana je orodje za hujšanje, fizični trening pa je orodje za vse ostalo. Kljub temu je vadba zelo dobra za splošno zdravje, saj lahko preusmeri odvečno energijo iz potencialno škodljivih telesnih procesov, kot so vnetja in stres, meni dr. Pontcer.

Izguba teže temelji na predpostavki, da kalorije porabljamo konstantno. V skladu s to teorijo bi s prehojeno 1,5 kilometrsko razdaljo porabili 50 kalorij, s prehojeno 100 kilometrsko razdaljo v obdobju enega meseca pa bi porabili 5000 kalorij. Teoretično lahko na ta način porabite veliko več energije, kot jo običajno pokurite, kar spodbudi vaše telo k izgorevanju shranjenih maščob.

Po novih podatkih, ki jih je dr. Pontcer pridobil z opazovanjem prebivalcev Tanzanije, ki vsak dan prehodijo po več kilometrov, saj to predstavlja del tradicionalnega načina življenja lovcev, ta teorija ne drži. Zdravnik in njegova ekipa so bili osupli, ko so ugotovili, da Tanzanijci dnevno porabijo le malo več kalorij kot povprečni odrasli Američani, kar je veliko manj, kot bi pričakovali glede na njihovo visoko stopnjo aktivnosti.

Ta ugotovitev je Pontzerja pripeljala do zaključka, da več kot se gibate, bolj natančno vaše telo izračunava energijo. V vsakem primeru je poraba odvečne energije koristna, ne glede na izgubo kilogramov. Upoštevajoč rezultate omenjene raziskave, se naše telo želi držati enakega kaloričnega okvira, ne glede na to, ali treniramo za maraton ali počivamo na kavču. Dr. Pontcer ta okvir imenuje "omejen energetski okvir".

Kljub temu bo telo po nekaj tednih ali mesecih vadbe prerazporedilo kalorije, ki se porabljajo za druge dejavnosti, ki povzročajo več škode kot koristi, kar je za zdravje vsekakor dobro. Na primer, imunski sistem je pomemben za ohranjanje življenja, če pa je preveč aktiven, je lahko škodljiv, kar vodi do težav z alergijami ali avtoimunskimi motnjami. "Omejen energetski okvir" nakazuje, da vadba pomaga telesu, da porabi odvečno energijo, ohranja bolj uravnotežen imunski sistem in odzive na stres.

Dr. Pontcer želi v prihodnosti ugotoviti, ali je mogoče dejansko izmeriti, kako vadba vpliva na vsako celico v telesu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  24 .07. 2021 ob  15: 58
Veliko je informacij kako shujsat ker vsak bi rad bil zdrav al pa dobro zgledal,zato ker je po stopnicah prit lazje in ker spis boljse.
Shujsal sem 20 kil samo z telesno aktivnostjo brez oziranja na hrano...
Rad imam kremsnito..njami,vsec so mi tiste majhne cokoladice glih za sproti da nisi lacen,pica z stirimi siri malo sunke paprike in paradjza je zakon,preden gres spat se mi tudi ne zdi smiselno trpet v pojstli lacen,ti domaci piskoti ki jih prodajajo v merkatorju z marmelado jih obicajno zmazem v petih minutah