JE ŠLO ZA NAPAD S KEMIČNIM OROŽJEM? V Alepu več kot 100 ranjenih, uporabili naj bi klor (FOTO)

Svet

V sirskem mestu Alep je po navedbah tamkajšnjih medijev v soboto prišlo do napada s kemičnim orožjem, ki naj bi ga uporabili uporniki. Ranjenih je bilo več kot 100 oseb. Danes pa so letalski napadi, "najverjetneje" s strani Rusije, pretresli okolico Idliba, zadnje uporniške enklave v državi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Po navedbah sirskih medijev so uporniki v soboto na Alep izstrelili več raket s strupenim plinom. Pri tem je bilo ranjenih 107 ljudi, ki so pomoč v bolnišnici med drugim poiskali zaradi težav z dihanjem, nemška tiskovna agencija dpa povzema poročanje sirske tiskovne agencije Sana. Ruska tiskovna agencija Tass je poročala, da so napadalci uporabili klor.

Prav tako so ruske oblasti danes za napad obtožile upornike, ki imajo pod nadzorom območje zahodno od Alepa, zadnjo večjo uporniško enklavo Idlib. Po njihovih podatkih so bile rakete izstreljene iz demilitariziranega območja v okolici mesta, ki je nadzorom različnih uporniških skupin.

Nekatere izmed teh so navedbe o krivdi že zavrnile. Šlo naj bi za "laži, s katerimi se prikriva zločine režima nad sirskim prebivalstvom", je dejal tiskovni predstavnik Nacionalne osvobodilne fronte Nadži Mustafa. Z ruskega obrambnega ministrstva so nato še sporočili, da se na tamponskem območju okoli Idliba nahajajo "teroristične skupine", danes pa so to območje pretresli obsežni letalski napadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je sporočil Sirski observatorija za človekove pravice, je napad "najverjetneje" izvedla Moskva.

To je bil prvi napad na Idlib, odkar sta se Moskva in Ankara, ki podpira upornike, septembra dogovorili za vzpostavitev demilitariziranega območja okoli Idliba, da bi preprečili obsežnejši napad sirskega režima. V Alepu so razmere od decembra 2016, ko so sirske vladne sile prevzele polni nadzor nad mestom, večinoma relativno mirne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija