INVALIDSKI VOZIČEK, 'NABASAN' S KOKAINOM: Drznemu potniku grozi dosmrtni zapor (FOTO)

Kronika

Cariniki na mednarodnem letališču v Hongkongu so razkrili drzen načrt tihotapljenja 11 kilogramov kokaina, katerega je potnik spretno skril v blazine električnega invalidskega vozička. Moškega, ki je skušal nezakonito pretihotapiti to drogo, so takoj aretirali, sprožili pa so tudi obsežno preiskavo. Če bo obtožen in spoznan za krivega, mu grozi dosmrtni zapor.

Vrednost odkritega kokaina znaša približno 1,4 milijona evrov in predstavlja pomemben prelom v boju proti trgovini z mamili na tem območju. 51-letni osumljenec je na letališče v Hongkong prispel prek Pariza iz karibske države Sveti Martin, kar nakazuje na mednarodno dimenzijo tega primera, poroča BBC.

Njegovo tvegano dejanje je bilo opaženo, ko je invalidski voziček prijavil kot enega od dveh kosov prtljage. Carinikom se je takoj zazdelo neobičajno, saj so opazili, da sta bila sedežna blazina in naslonjalo poškodovana in nato nerodno popravljena. Zato so se odločili za natančen pregled invalidskega vozička, ki je razkril skrbno skrito drogo.

Moški, ki ni iz Hongkonga in ima težave pri hoji, je trdil, da mu je invalidski voziček posodil prijatelj. Toda ta izgovor ni prepričal carinskih uradnikov, ki so ga nemudoma aretirali, sprožili preiskavo in zasegli dragoceni tovor kokaina.

To odkritje spodbuja carinike, da okrepijo preglede potnikov iz regij z visokim tveganjem, saj je trgovina z mamili vse večji globalni problem. Statistika kaže, da je bilo lani samo na tem letališču 931 primerov zasežene prepovedane droge, kar je predstavljalo opazen porast v primerjavi z letom prej, ko so zabeležili 906 primerov. Lani so zaradi tovrstnih kaznivih dejanj prijeli 178 ljudi.

Omeniti velja, da to ni osamljen primer poskusa tihotapljenja droge s pomočjo invalidskega vozička. Novembra lani so v New Yorku odkrili kokain v vrednosti 427.300 evrov, skrit v kolesih invalidskega vozička neke ženske. Septembra 2022 pa so na letališču v Milanu odkrili kokain v vrednosti 1,5 milijona evrov, prav tako skrit v blazinah električnega invalidskega vozička. To kaže na predrzno domišljijo tihotapcev, ki se trudijo najti nove načine za tihotapljenje drog.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  17 .10. 2023 ob  20: 12
-2
Manemebasat!