IMATE RADI JAJCA NA SVINJSKI MASTI Z OCVIRKI? Strokovnjaki o tovrstnih maščobah

Trendi

Ko razmišljamo o zdravi prehrani, se včasih zdi, da obstaja jasna ločnica med "zdravimi" in "nezdravimi" živili. Vendar bi se morali izogibati prenagljenim zaključkom, saj ni vse tako črno-belo. Številna tradicionalna živila, kot sta svinjska mast in špeh, ki so jih uživali naši predniki, so še vedno vprašljiva glede njihovega prispevka k zdravju. Poglejte si, kaj o teh živalskih maščobah pravijo strokovnjaki.

Svinjska mast

Njena vrednost je odvisna od več dejavnikov in lahko ima tako pozitivne kot negativne lastnosti, odvisno od uporabe in količine. Čeprav je svinjska mast dolgo veljala za nezdravo, ima več prednosti kot slabosti, če jo uživate zmerno in pametno. Kljub temu, da vsebuje približno 40 odstotkov nasičenih maščobnih kislin, pa vsebuje tudi približno 50 odstotkov enkrat nenasičenih maščobnih kislin (predvsem oleinske in palmitoleinske kisline) ter približno 10 odstotkov večkrat nenasičenih maščobnih kislin (linolne, linolenske, arahidonske kisline in DHA), poroča Ordinacija.hr.

Poleg tega je svinjska mast bogata z vitamini A, D in E ter pomaga pri absorpciji vitaminov. Vendar pa, kot vsaka maščoba, vsebuje tudi veliko kalorij, zato morate biti previdni pri uporabi. Dnevni vnos kalorij iz maščob ne sme presegati 30 odstotkov. Svinjska mast je idealna za cvrtje in termično obdelavo hrane in sicer, zaradi visoke dimne točke. To pomeni, da ostane stabilna tudi pri visokih temperaturah.

Špeh

Špeh je maščoba, pridobljena iz svinjske kože, zlasti iz maščobnega tkiva pod kožo. V preteklosti se je pogosto uporabljal zaradi visoke vsebnosti kalorij in maščob, kar je bilo pomembno za prebivalce v hladnejših podnebjih, ki so potrebovali več energije za preživetje pozimi. V današnjih časih pa se špeh ne uživa v takšnih količinah, saj imamo dostop do raznolike prehrane in boljše razumevanje prehranskih potreb.

Maščobe v špehu vključujejo približno 50 odstotkov enkrat nenasičenih maščobnih kislin, zlasti oleinsko kislino, ki jo najdete tudi v oljčnem olju. Preostalih 40 odstotkov je nasičenih maščob, 10 odstotkov pa večkrat nenasičenih maščob. Prav tako vsebuje holesterol, ki pa ima manj vpliva na raven holesterola v krvi, kot se je nekoč mislilo. Poleg tega v slanini najdete številne hranilne snovi, kot so vitamini skupine B, selen, fosfor, železo in cink. Vendar pa morajo ljudje s povišanim krvnim tlakom paziti na vnos soli, ki je prisotna v slanini.

Skratka, tako svinjska mast kot špeh sta lahko del uravnotežene prehrane, če ju uživate zmerno. Ključ je v pravilni rabi in zavedanju o vsebnosti kalorij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija