HUDA ONESNAŽENOST ZRAKA V KOPRU: Danes raje ostanite doma

Koper

Zaradi prisotnosti puščavskega prahu iz Severne Afrike v ozračju so koncentracije prašnih delcev v zraku zelo povišane, še posebej strupenih delcev PM 10, nekoliko manj delcev PM 2,5. Na merilnem mestu v Kopru je vrednost delcev PM10 zjutraj dosegla 170 µg/m³, kar je več kot trikratnik mejne vrednosti.

 

Podatki Agencije RS za okolje (ARSO) kažejo na močno povečano onesnaženost zraka, ki je bila prisotna že včeraj. Dnevne ravni onesnaženosti so bile presežene praktično po vsej državi, najbolj pa na severovzhodu države in na Dolenjskem. V Kopru je vrednost delcev PM10 dosegla 76 µg/m³, mejna dovoljena vrednost je 50 µg/m³.

Danes se je onesnaženost zraka še povečala. Podatki meritev med osmo in deveto uro kažejo največje koncentracije strupenih PM10 prav v Kopru, kjer je vrednost PM10 dosegla 170 µg/m³, kar je več kot trikratnik mejne vrednosti.

Zato velja upoštevati priporočila NIJZ, ki v razmerah povišanih koncentracij PM10 svetuje omejitev fizičnih aktivnosti na prostem. Svetujejo tudi, da smo pozorni na  na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. Posebna priporočila veljajo tudi za kronične pljučne in srčno-žilne bolnike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija