GRE ZGOLJ ZA PREDSTAVO ZA JAVNOST? V NSi se ne morejo znebiti "občutka, da so stvari dogovorjene"

Slovenija

Ob oceni SDS, da njihov poslanec Anže Logar ustanavlja stranko, in njegovem zanikanju slednjega, v koaliciji zadržano spremljajo dogajanje na desnici. Ali gre zgolj za predstavo za javnost, je vprašanje za politične komentatorje, poudarja Luka Mesec iz Levice. Svojih korenin ne more zatajiti nihče, meni šef poslancev Svobode Borut Sajovic.

Vodja poslancev največje koalicijske stranke Sajovic je sicer po današnjem rednem sestanku koalicije ocenil, da notranjih razmerij v SDS ter odnosa med stranko in Logarjem ne pozna. "V življenju je treba najprej skočiti in nato reči hop," je ob tem komentiral ocene o morebitni ustanoviti nove stranke pod vodstvom Logarja.

Kljub temu v teh vidi pomemben signal, da se v slovenski politiki zaključuje določeno obdobje. "Mogoče se odpira več prostora, možnosti za sodelovanje, iskanje skupnih rešitev v dobro države," je dejal. A hkrati meni, da svojih korenin ne more zatajiti nihče. Nekaj prostora za manever je sicer po njegovih besedah po vsakokratnih volitvah, a "v glavnem se ve, kje glasovi, ki izvirajo iz ene korenine, če se ne zgodi kaj posebnega, običajno tudi končajo".

Po današnjih odzivih iz SDS tako bistvenih sprememb v političnih razmerjih v parlamentu ne pričakuje. "Vsi, ki smo v politiki, imamo zaupanje volivcev, in prav je, da ljudje v Sloveniji prestopov v drugo politično sfero nikdar in nikoli ne nagrajujejo," je še ocenil.

Še bolj zadržani z odzivi ob dogajanju v SDS so v manjših strankah v koaliciji, SD in Levici. V SD tega danes niso komentirali, minister za delo in podpredsednik vlade ter nekdanji koordinator Levice Luka Mesec pa je ocenil, da so vprašanja na to temo kot tudi o morebitni spremembi političnih razmerij ta trenutek zgolj špekulacije. Aktualna vlada ima pred sabo še dve leti in pol mandata, zato je za zdaj po Meščevih besedah pomembno predvsem, kaj jim v tem času še lahko uspe doseči. "Ljudje bodo imeli dovolj časa in možnosti, da se bodo razumno odločali na volitvah," je prepričan.

NSi: Ne moremo se znebiti občutka o dogovoru med SDS in Logarjem, ne bi bilo prvič

V NSi ob v javnosti izraženih različnih pogledih SDS in njihovega poslanca Anžeta Logarja na politično delovanje slednjega poudarjajo, da se ne morejo znebiti "občutka, da so stvari dogovorjene". "Gotovo ne bi bilo prvič," je komentiral vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Obenem je ocenil, da je prenova slovenske desne sredine zdaj realnost.

V drugi opozicijski stranki NSi dogajanje v SDS in ugibanja, ali gre morda zgolj za "predstavo za javnost", komentirajo zadržano. Vodja poslanske skupine Cigler Kralj pa je danes poudaril, da vsakogar, ki se pridruži želji in aktivnostim za prenovo slovenske desne sredine, pozdravljajo.

"Naše ponudbe za sodelovanje so bile vedno iskrene," je zatrdil. V stranki so namreč prepričani, da je treba do naslednjih parlamentarnih volitev, če bodo redne torej do leta 2026, okrepiti desnosredinski blok in ponuditi alternativo aktualni vladi Roberta Goloba. Prvak NSi je sicer pred prihajajočimi evropskimi volitvami med drugim roko sodelovanja ponudil tudi Logarjevemu društvu Platforma sodelovanja, ustanovljenemu maja, a z njihove strani dobil košarico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija