GRE ZA KRIMINALNO DEJANJE, NE PA "POZABLJIVOST": Javnost zgrožena ob priporočilih NIJZ (FOTO)

Slovenija

Puščanje otroka v pregretem avtomobilu je kaznivo dejanje povzročitve smrti zaradi malomarnosti, za katerega je zagroženih od šest mesecev do pet let zaporne kazni. Tega bi se morali zavedati tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki je objavil priporočila, "da ne bi pozabili otroka v avtu". Javnost je zaradi tega zgrožena: po mnenju mnogih je uporaba besede 'pozabljivost' za dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti povsem neprimerna.

To je prizorišče, kjer je otrok ostal zaprt v razgretem avtomobilu in izgubil življenje na domačem dvorišču. Foto: Mariborinfo

Ob tragediji, ki je zaradi smrti otroka, ki je ostal zaprt v osebnem vozilu na soncu in umrl, pretresla Slovenijo, so se v medijih pojavili nasveti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kako takšne dogodke preprečiti. NIJZ med drugim predlaga, da "položimo predmet na sedež poleg otroka, ki ga bomo takoj potrebovali."

???????????????????????? ???????? ????????????̌????̌???????????????? ???????????????????????????? ???? ????????????????????????????, ???????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????????, ???????????????? ???????? ???????????? ????????????????????????! Vročina v parkiranem avtomobilu...

Objavil/a Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ dne Ponedeljek, 12. junij 2023

Tako lahko preberemo: "Da ne bi pozabili otroka v avtu, si lahko pomagamo z nekaj preprostimi nasveti, in sicer: položimo na sedež poleg njega predmet, ki ga bomo takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali (npr. torbico, telefon, službeno kartico, torbo s telovadno opremo ipd.); na telefonu si lahko nastavimo opomnik, da moramo oddati otroka v varstvo; pred zapuščanjem avtomobila odprimo zadnja vrata in preverimo, ali je otrok v njem."

Marsikoga čudi nenavadno mnenje NIJZ, da bi se utegnili starši prej spomniti na svoj mobilni telefon ali na torbo s telovadno opremo, kot pa na dejstvo, da je otrok v avtomobilu. Navodila NIJZ si lahko preberete na Ne puščajmo otrok v parkiranem avtomobilu | Nijz

NIJZ: Ne obsojajmo

Predstavnica Simona Perčič z NIJZ je zaradi ostrih odzivov javnosti za oddajo Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija pojasnila, da se nekaterim zdijo njihovi nasveti, "da ob otroku pustimo telefon, da se bomo spomnili nanj, absurdni", vendar "marsikdo živi v stresu in če tak nasvet reši življenje, ni odveč." Opozarja tudi, da večina ljudi meni, da se njim to ne more zgoditi. "Stres je velik dejavnik, otrok lahko zaspi v avtu in je tako tiho, da pozabimo nanj. Preveč je misli, preveč obveznosti in lahko se  zgodi, da pozabimo."

Javnost je zgrožena

Vendar pa se zdi mnogim poziv, naj javnost ne obsoja take "pozabljivosti", neprimeren. "Resno? A temu, da pustiš v avtu umreti otroka se po novem reče pozabljivost, za katero rabiš navodila!? V avtu pozabimo šminko in cigarete, pozabiti otroka je nedoumljiv kriminal," je na svojem Facebook profilu zapisala znana primorska novinarka Eugenija Carl.

Vrstijo se komentarji uporabnikov"Otroka ne pozabiš in pika … kot družba smo globoko padli…", "Grozno! Še bolj grozna so navodila, ki so napisana, kot da je otrok predmet, ki ni tako zelo pomemben in ga lahko pač pozabimo v avtu?!!? Kateri predmet pa je bolj pomemben od živega bitja, za katerega si odgovoren od rojstva naprej?!? nimam niti besed...",  "Nijz to resno?" 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  23 .06. 2023 ob  12: 26
Sel je nek moski z otrokom v vozicku iz parkirisca in ta mali je nonstop jokal,zavil je v slabo osvetljen predel mu zalepu en samar in pol sel naprej ko nic od tega..
Drugi primer mati z dvemi otroki en spet joce in ta se dere kaj je narobe s tabo:*jQuery112307215101844519096_1687515544665?? In zacne metat vanj vse kar je mela v roki.
Eh ja...
nylarazgotra |  22 .06. 2023 ob  04: 06
-3
Ne obsojamo, prosim! Staršem je že tako zelo hudo. V Italiji je bilo več takih primerov in tudi na Hrvaškem. Je res ne razumljivo ampak žal se lahko zgodi.Ne vem kaj naj bi delal otrok v avtu pred hišo ampak žal se je zgodilo. Priporočila NIJZ so splošna evropska priporočila
Stric iz ozadja |  21 .06. 2023 ob  16: 02
14
Ničesar ne more opravičiti kaj takega. Starši nimajo pojma, kaj je starševstvo: materinstvo in očetovstvo, pa celo, kaj je zakonska zveza. To je posledica neustrezne domače vzgoje kot tudi slabega izobraževalnega sistema. No, ja, tudi pametni telefoni in splet imata nekaj, a ne odločilno vlogo.
Martin Kacur |  21 .06. 2023 ob  14: 30
24
no tudi to je posledica amerikanizacje. Nekdo (magari telefon) nam bi moral povedat, da imamo otroka v avtu. Halo? In ker telefon ni javil je otrok umrl. Kaj je še kaj zdrave pameti v deželi tej?
Kaj lahko do že enkrat izklopi internet za splošno uporabo?

IZKLOPI INTERENT; VKLOPI MOŽGANE!