OBA HUDO POŠKODOVANA IZ MELAMINA STA ŽIVA: Pet smrtnih žrtev, ki pa tam niso bili zaposleni (FOTO)

Kronika

V kočevskem Melaminu, kjer je v četrtek prišlo do eksplozije in požara, danes nadaljujejo kriminalistično preiskavo vzrokov nesreče. V četrtek popoldne se je gasilcem uspelo prebiti do petih pogrešanih, ki pa pričakovano nesreče niso preživeli, so sporočili s policije. Skupaj je tako v nesreči umrlo pet ljudi, dve osebi se še borita za življenje, od tega je eden v zelo slabem stanju in ga še vedno niso uspeli identificirati.

Kot je danes povedal poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin, se jim je do pogrešanih uspelo prebiti v četrtek okoli 17. ure, po pričakovanjih pa so lahko ugotovili le, da eksplozije in požara niso preživeli. Njihova trupla so prevzele ustrezne službe, ki bodo opravile postopek prepoznave in druge potrebne postopke. Enako so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Žrtve so bile iz skupine, ki je prišla v podjetje opravljat popravila in se je je v napačnem času znašla na napačnem mestu, je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič. Med žrtvami je tudi voznik tovornega vozila, je še povedal župan, ki je izrazil upanje, da bodo poškodovani hitro okrevali.

Foto: STA

Ponoči so kraj eksplozije in požara nadzorovali gasilci, do poznih večernih ur so bili skupaj s preiskovalno sodnico in državnim tožilcem na delu tudi kriminalisti, ki danes nadaljujejo delo.

V oklici Melamina je vojska v četrtek popoldne izvedla dekontaminacijo cest in pohodnih površin. S tem je z njih odstranila delce eksplozije in gorenja, ki bi jih lahko raznašali naokoli.

Po besedah Behina bodo gasilci danes še spremljali delo policije, ko bo ta opravila svoje delo, pa bo sledilo čiščenje.

Od šestih poškodovanih v nesreči so v četrtek dva težje poškodovana prepeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljano, kjer se borita za življenje.

Do delovne nesreče v Melaminu je prišlo v četrtek okoli 8.30. Vzrok eksplozije še raziskujejo, najverjetneje pa je pri prečrpavanju surovine v skladiščni prostor prišlo do človeške napake zaposlenega pri pretakanju ene snovi v skladiščno posodo z drugo snovjo in sicer dietentriamina v posodo z epiklorhidrinom, je povedal Štefanič. Pri tem je prišlo do eksotermne reakcije in eksplozije. Eksplozija in požar, ki je sledil, sta močno poškodovala tovarno in delno tudi njeno okolico.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija