SPOROČILI VEČ PODROBNOSTI TRAGEDIJE V KOČEVJU: Gasilci zaključili z iskanjem pogrešanih, ugotovili tudi najverjetnejši vzrok eksplozije (FOTO)

Kronika

Po jutranji eksploziji v kočevski kemični tovarni Melamin je pet oseb še vedno pogrešanih, a zaradi silovitosti eksplozije praktično ni možnosti, da bi preživele. Vzrok tragičnega dogodka je najverjetneje človeška napaka zaposlenega v podjetju pri prečrpavanju surovine, je v izjavi za medije povedal direktor podjetja Srečko Štefanič.

Po besedah Štefaniča vzroke eksplozije še raziskujejo, najverjetneje pa je pri prečrpavanju surovine v skladiščni prostor prišlo do človeške napake zaposlenega - zamenjave dveh surovin.

Pet oseb je še vedno pogrešanih, a zaradi silovitosti eksplozije skorajda ni možnosti, da bi preživeli.

Kot je dejal, je med žrtvami en zaposleni iz podjetja in štirje zunanji sodelavci dobaviteljskega podjetja iz Ljubljane. Ob tem je dodal, da je eden od dveh huje poškodovanih, ki se zdravita v ljubljanskem kliničnem centru, še vedno v kritičnem stanju. 

Gasilci so mesto dogodka pregledali in zaključili z iskanjem pogrešanih, je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin. Na lokaciji ostaja 15 gasilcev, ki bodo pomagali pri varovanju in sodelovali s kriminalisti. Nevarnosti za okolje ni več, gasilce, ki ostajajo na kraju dogodka, pa ogrožajo le še jeklene konstrukcije, ki bi se lahko podrle.

Intervencija je bila po njegovih besedah zelo zahtevna: "Šlo je za tragično eksplozijo ekstremnih razmer." Na to kažejo zverižene konstrukcije na mestu dogodka, je pojasnil. Gasilci so ob pomoči pripadnikov Slovenske vojske pričeli z dekontaminacijo Tomšičeve ceste v Kočevju, kjer bodo površine očistili, cesto pa predvidoma čez dve uri odprli.

Kočevski župan Vladimir Prebilič je poudaril, da so v občini Kočevje opravili temeljito analizo vplivov na okolje, po do sedaj znanih rezultatih analize pa je vpliv eksplozije v občini minimaliziran.

Vsi sodelujoči na novinarski konferenci so izrazili sožalje svojcem umrlih.

Proizvodnjo v podjetju, ki je bilo po besedah Štefaniča vlečni konj občine, bo zelo težko ponovno vzpostaviti. Ob eksploziji cistern so v podjetju zgoreli tudi procesni računalniki in del električne napeljave. Poudaril je, da bi bila kratkoročna rešitev za podjetje možna le v sodelovanju s partnerji ter domačo in tujo konkurenco. Ker podjetje tudi po oceni Prebiliča še kar nekaj časa ne bo delovalo, se na občini sprašujejo, kako bodo pomagali oz. nadomestili izpad prihodkov družinam delavcev, ki so odvisni od delovanja podjetja.

Eksplozija je v podjetju odjeknila okoli 8.30. Takoj so bile aktivirane gasilske enote in zdravstvene enote, ekološki laboratorij z mobilno enoto, pa tudi helikopterska pomoč. Glavno cesto skozi Kočevje so zaprli, prebivalcem pa svetovali, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem.

BONUS VIDEO: Kako razširjena je zasvojenost z drogami med mladimi?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  12 .05. 2022 ob  20: 52
Iz različnih razlogov se pospešuje delovne procese in opušča varnostne ukrepe. Seveda pa se na koncu vedno poskuša prevaliti krivdo na tistega, ki je delal in ga verjetno ni več med nami saj se ne more braniti. Inšpekcije bodo pa seveda potrdile obtožbo saj bodo tako skrili tudi svoje površno opravljeno delo.
Zavarovalnica bo povrnila škodo, narava si bo že opomogla, okoliški prebivalci tudi, žrtve pa se lepo utiša in karavana gre naprej.